Как трябва да работят тяло, дух и разум, за да сте в хармония със себе си?

Работа на тяло, дух и разум за постигане на баланс

Според духовните учения човешката личност е двусъставна - състои се от видима част - тялото и невидима - душата. Към тях други прибавят и разума. Когато всички работят в синхрон, се създава баланс, който е здравословен и осигурява безпроблемното функциониране на индивида в обществото.

При нарушаване на баланса външното проявление са болестите на ума и тялото. Смята се, че бумът на сърдечни заболявания в съвременното общество се дължи на стремежите ни, които ни отдалечават от духовната ни същност. Стремежът към материалното се явява съвременен бич, който руши връзката на човека с духа.

Когато пренебрегваме духовната си същност, сърдечният ни център реагира чрез страдание. Когато влагаме усилия, които задоволяват потребностите ни, но не ни носят чистата радост от духовните постижения, тогава пренебрегваме духа си.

Възстановяването на баланса не е трудна задача. Тя започва от осъзнаването на истинската ни задача в живота. Пътищата да отговорим на духовните потребности, са лесни и открити.

Една от практиките е йогата. Тя подпомага баланса между духа и тялото и релаксира ума.

Йогата ни помага да постигнем вътрешна хармония

- Енергийните центрове на тялото трябва да бъдат отворени. Това става чрез очистване на мислите от материализма;

- Медитацията е отлично средство за намаляване на стреса и постигане на баланс. Медитацията помага за справяне с напрежението, страховете, депресията и тегобите на делника. Настройката позволява на духа да се пречисти, ако умът е свободен от тревожни мисли;

- Масажът е средството, което сваля стреса, освобождавайки мускулите от напрежението и възстановява равновесието между духа и ума;

- Здравословното хранене е много важно. Балансираната диета създава благоприятна среда за баланс между телесното и душевното състояние;

- Добрият нощен сън дава на тялото време, за да се самолекува. Тялото освен това се тонизира и укрепва;

- Грижата за добрата жизнена среда е важна. Затова поддържането на добра хигиена е условие за прочистването от стреса и тревожните мисли.

Сливането на духовната, телесната и умствената енергия ви позволява да постигнете хармония със себе си.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати