Влиянието на електромагнитните вълни върху съня

Влиянието на електромагнитните вълни върху съня

Използването на електронни устройства се е превърнало в неизменна част от нашето ежедневие. Телефони, лаптопи, таблети, телевизори – това са само част от съвременните ни комуникационни „приятели“.

Всички те обаче излъчват електромагнитни вълни. А техните честоти карат клетките на тялото ни да трептят в по-висока честота, която е много по-бърза от нормалното.

Влияят ли мобилните устройства и вълните на качеството на нашия сън?

В търсенето на този отговор се преплитат независими изследвания и такива, правени по поръчка на големите производители и мобилни оператори. Според вторите няма никакви реални доказателства, че електромагнитните вълни са опасни за здравето ни и съответно не могат да ни докарат безсъние.

Влиянието на електромагнитните вълни върху съня

Тази позиция обаче се оборва от учените, които научно се опитват да докажат, че електронните устройства определено влияят върху качеството на съня.

Те провели тестове включващи 70 мъже и жени на възраст между 18 и 45 години. Част от тях били изложени на ниска радиация, съответстващата на онази, излъчвана от мобилните телефони. Другата половина била лишена от тази „екстра“.

След това изследователите започнали да наблюдават съня им. Оказало се, че онези, които са били поставени на завишен радиационен фон, са заспивали по-трудно и по-бавно са навлизали в първата фаза на съня. След което прекарвали по-малко време в дълбок сън от хората, които спели на чисто.

Лабораторното изследване заключило, че за да се възстановят от ежедневната умора и да отпочинат качествено, в помещението, в което се спи, електормагнитното поле не бива да надвишава 884 MHz.

Как да намалим влиянието на електромагнитните вълни около нас?

Електромагнитните вълни влошават съня

- Избягвайте преди сън да използвате всякакви електронни джажи като лаптоп, таблет или мобилен телефон;

- Не заспивайте пред телевизора или монитора на компютъра;

- Не дръжте рутера за домашния интернет в спалнята си;

- Ако ви се налага да говорите по телефона преди сън, използвайте хендсфри;

- Не спете с телефона близо до вас;

- Не дръжте телефон в джоба си, това може да предизвика фертилни проблеми.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати