sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Моето Аз»Как да си простим минали грешки?

Как да си простим минали грешки?

тъжна жена
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Казват, че в последния си час човекът трябва да прости грешките на другите и най-вече своите, за да си отиде в мир. Всъщност през целия си живот ни се налага да се борим с чувството, че не сме направили това, което трябва. Обвиняваме се за минали постъпки, грешки, действия или пропуснати такива.

Колкото и тежки да са самообвиненията, всеки човек трябва да си прости. Всеки заслужава прошка. Тя е необходима, за да можем да се движим напред. Отказът да си дадем опрощение на недобре свършената работа задържа болката вътре в човека и самоличността ни става нейна жертва. Това е тежък товар, който трудно се носи.

От друга страна всеки се нуждае от баланс във вътрешния мир. А прошката е основният път за постигане на баланса. Тя носи чувство на покой и освобождение за духа. Тя е изцеление, което е не само духовно, но и физическо, защото когато боледува душата, това се отразява и на тялото.

Прошката не бива да се бърка със забравата. Не означава и оправдание за грешните действия. Тя е осъзнаване на човека като живо същество, подвластно на неправилни действия и решения. Всъщност грешките ни са учителят ни по пътя на живота. Те ни помагат да израснем.

самоопрощение

Прошката не означава спиране на развитието. Представлява поемане на отговорност за постъпките и шанс да започнем на чисто.

С прошката си даваме възможност да извадим най-доброто от себе си и да разгърнем потенциала си. Това ще ни освободи от опасните капани, в които нараняваме другите, мразим или се страхуваме. Това ни научава да прощаваме и на околните, защото за да се научим да прощаваме на другите, най-напред трябва да простим на себе си.

Прошката към себе си е акт, който е дълбоко лично преживяване. Той минава през осмисляне на ситуацията. Следващата стъпка е откриване на рационалното в нея. Извеждането на урока от преживяното е най-важният следващ момент, който подготвя поемането на отговорността на собствените действия.

Случилото се остава в миналото и акцентът е в това, което предстои в бъдеще. Бъдещето носи увереността, че винаги имаме избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати