Какво да очакваме според поверията от високосната 2020 година?

поверия за високосна година

2020 година, която наближава с пълна сила, ще бъде има един ден повече, което значи, че принадлежи на високосните. За първи път през последните 4 години ще запишем дата 29 февруари в календара.

Известно е, че Земята прави една обиколка около Слънцето за повече от 365 дни, затова е необходимо да се добавя още един ден на определен период. Той се пада веднъж на всеки 4 години. С добавянето се прави изравняване, за да не се изместят сезоните. Ако винаги отбелязваме в календара 365 дни за годината, ще настъпи дисбаланс между астрономическа година и сезони.

Правилото става норма с Григорианския календар, въведен за първи път през 1582 година от папата, на чието име е наречен, и постепенно бива наложен в християнския свят. Според този календар всички години, които се делят на 4, са високосни.

Явлението високосна година е познато отпреди хилядолетия. Още в древни времена астрономите забелязали, че Земята прави една обиколка за 365 дни и 6 часа. На 4 години се изпълва още едно денонощие и така в календарите се записва още един ден.

Самият термин е въведен от римският император Цезар. По-дългата с един ден година започнала да се нарича в превод от латински вторият шести. Това допълнително денонощие било прибавено към най-късия от месеците, за да не се нарушава хода на останалите с по 30 или 31 дни.

Народите веднага включили тези редуващи се през равни периоди години в различни суеверия. Някои смятат, че в тези години трябва да се спазват разни забрани, като например хората да не се женят. Такива бракове не могат да бъдат успешни, защото нещастията ще дебнат семейството. Разводите също не са препоръчителни, тъй като вярването гласи, че разведените трудно ще намерят нова половинка.

Друго вярване убеждава, че на високосна година бременна жена не бива да си реже от косата, за да не се роди бебето слабоумно. В по-стари времена се смятало, че дете, родено на последния ден на февруари на високосна година трябва да празнува рожден ден или един ден по-рано, или ден по-късно.

високосна година

Съществува и вярване, че през високосни години природата се бунтува и тогава се случват повече природни бедствия. Битува дори легенда, че календарът на маите завършва на година с един ден повече.

През години с месец февруари, състоящ се от 29 дни, не бива да се правят промени според народните поверия. Смяната на работа, жилище, нов партньор не е добра идея. През високосна година не се започва нищо ново, а се оставя старото да завърши своя ход.

Тези вярвания нямат никаква разумна, още по-малко научна основа. Не ги подкрепят и статистическите данни. Затова правилно е да се осланяме на интуицията си и да следваме логиката.

Едно вярване, което не би донесло никакви негативи е това, че на високосна година се носи сребро, а в трите години преди нея по-добър избор е златото за накити. Това е заради вярването, че високосната година е под знака на Луната, а другите - на Слънцето.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати