Теорията за Големия взрив

Теория на Големия взрив

Големият взрив е научна теория, с която се описва ранното развитие на Вселената. Нейното разширяване е предполагаем факт, който се потвърждава с наблюдения на раздалечаващи се галактики.

С една дума Големият взрив се явява начална точка на всичко. Преди около 14 милиарда години Вселената се разраства и разширява, както става при взрива, и този факт се смята за основополагащ момент.

Същността на явлението Голям взрив се заключава в разбирането, че то е момент във времето, а не точка в пространството, според един от водещите физици, занимаващи се с тази материя.

Затова вкоренената представа за малката свръхмасивна точка от гъста материя, която изведнъж избухва в пространството, трябва да се разбира в пълнота.

Всичко в наблюдаваната днес безкрайна Вселена с нейните поне 2 трилиона галактики, е било натъпкано в пространство, по-малко от сантиметър.

Извън тази точка с невероятна гъстота обаче може да е имало и още много, което не може да бъде видяно, защото от гледна точка на физиката не е възможно светлината да измине такова разстояние за около 14 милиарда години.

Какво е било преди взрива може да се направят много коментари и всички отново съдържат само предположения. Сигурно е само, че е имало нещо много плътно, което много бързо е станало по-малко плътно, разширило се е. И този процес на разширение е известен с понятието Голям взрив.

Има и друга, свързана теория, която твърди, че Големият взрив не е бил началото на всичко, а по-скоро момент във времето, когато Вселената преминава от момент на свиване към момент на разширение.

Големия взрив

Тогава е по-правилно да се говори за Голям скок, който ознаменува разширяването. Това обаче означава, че взривовете, при които става разширяване и свиване, са безкрайни.

Няма обаче обяснение защо и как една разширяваща се Вселена ще започне да се свива и обратно. Преди около 15 години физиците предположиха, че познатата ни Вселена е потомък на друга, от която се е откъснало парче пространство-време. Това отново е само едно предположение, без никакви сериозни научни доказателства.

Откритите гравитационни вълни в последните 4 години, следствие от мощни галактически сблъсъци, дават възможност да бъдат използвани за решаване на основните загадки по разширяването на Вселената.

Те може да отговорят на всички въпроси, пред които стои теорията за Големия взрив, превръщайки я в самостоятелна наука.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати