Поверия и вярвания за Високосна година

Поверия и вярвания за Високосна година

Тъй като следващата година - 2020 г, е високосна, тук ще ви запознаем с различните поверия и вярвания, свързани с високосната година. Преди да преминем към основната тема обаче, да обясним защо изобщо има нужда от съществуването на подобна година.

Много просто - за да се синхрнозират сезоните към астронимическата година.

Още древните учени за установили, че веднъж на 4 години трябва да има година, която да е с 366 дни, а не с 365, както е обичайно. Пръв за високосна година обаче споменава Юлий Цезар, когото ще оставим да почива в мир и ще се насочим към нашата тема, показвайки ви 5 от най-известнитеповерия и вярвания, свързани с високосните години.

Високосна година

1. Според нашите баби през високосна година не трябва да настъпват абсолютно никакви промени в начина ви на живот - не трябва да постъпвате на нова работа, не трябва да променяте семейното си положение (да сключите брак или пък да увеличите броя на децата си), не трябва да си купувате нова кола или пък нов дом. Дори не трябва да ремонтирате старото си жилище. Всичко това се свързва с лош късмет, а дори и да не сте суеверни, сигурно знаете, че в бабините "поуки" се крие и голяма доза истина.

2. Никога не коментирайте бъдещи планове с други хора, защото те ще са обречени на провал. Или казано иначе - ако случайно спечелите от онези лотарийни билетчета, по които цялото ни общество е "луднало", дори и да сте решили за какво да използвате парите си през следващата година (вече споменахме, че на високосна година нищо не трябва да се променя), то не споделяйте плановете си никому, а ги запазете за себе си.

През високосна година се носят само сребърни накити

3. През високосна година се носят само сребърни накити, за да можем да се предпазим от лошия късмет, който ни очаква. Подобно суеверие може да се окаже доста проблемно за хора, които имат алергия към всички метали, с изключение на златото. Тогава е добре те да пришият сребърна монета в дрехите си, която да ги пази.

4. Не берете гъби през високосните години, защото точно на 4 години те се "израждат" и попиват в себе си всичко вредно, което се е натрупало в природата. На практика дори и неотровните гъби се превръщат в отровни.

5. Дори и да сте родени на 29 февруари (това е добавеният ден, с който обикновената година става високосна), никога не празнувайте на този ден рождения си ден. Ако искате да се предпазите от лош късмет, то празнувайте рождения си ден на предходния ден или на 1-ви март.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати