Съществува ли Бог? Да, отговаря науката

Съществува ли Бог? Да, отговаря науката

Има ли Бог? А къде живее? Основателна ли е вярата в Бог? Това са въпроси, които занимават не само обикновените хора, а и учените. Но и великите умове не само не се отказват от вярата в Бог, дори по всякакъв начин се опитват да докажат съществуването му.

В момента голяма част от световните светила са обединени около идеята, че БОГ СЪЩЕСТВУВА. Учени от Бристолския университет са открили, че всички деца на земята се раждат с изначална вяра в свръхестественото и в по-висшия разум.

Математици от Германия пък изчислили, че 62% е вероятността Бог да съществува. Като цяло е странно, че точно математици са заинтересовани от тази тема. Но това е така, защото, според британския учени Найджъл Картлад "много учени в резултат на своите изследвания са принудени да заключат, че за порядъка, сложността на живота и красота, която ни заобикаля, трябва да е отговорен ум, много по-висш от нашите собствени умове".

Пол Дейвис е австралийски учен, професор по математическа физика в Университета в Аделаида, автор е на няколко книги, които доказват наличието на висок интелект. Според него, науката е достигнала своята зрялост и вече предлага по-сигурен път към Бога, отколкото религията.

Франк Тайплер е друг световно известен научен ръководител. В книгата си "Физика и безсмъртие" разглежда теорията за произхода на Вселена от началото й до нейния край и използвайки математически и физични формули, доказва съществуването на Бог, безсмъртие и вечен живот.

Учени от Торонто пък са категорични в своята теория, че вярата в Бог помага да се отървем от тревожност и намалява стреса ни до минимум. Психолози от университета в града установили различия в мозъчните функции между вярващи и невярващи в Бог хора. Те провели тестове, в които чрез електроди измерили мозъчната активност.

Съществува ли Бог? Да, отговаря науката

Оказало се, че при религиозните хора се наблюдава много по-малка активност в предната мозъчна кора - район, която променя поведението, сигнализира за нуждата от обострено внимание и контрол в резултат на емоционални преживявания. Колкото по-вярващи са хората, толкова по-малко грешки може да допусне тази част на мозъка.

В допълнение религиозните вярвания имат успокояващ ефект върху нервите.

Може ли вярата да премахне или намали болката? Може, отсичат в един глас учени от Оксфорд, които си поставили за цел за проучат по какъв точно начин молитвата, медитацията и вярата в Бога облекчават страданието.

Тези експерименти са били извършени и продължават да бъдат правени от учени от различни отдели на университета - естествени науки, философия, теология. В началото изследователите събрали в Оксфордския център за изучаване на мозъка 12 последователи на католическата вяра и същия брой атеисти.

Към дланите на всеки от участниците в експеримента били прикачени електроди, по които течал ток. Поставили пред тях две картини на майстори от Ренесанса - платно от XVII век на художника Сасоферато с образа на Дева Мария и платното Дамата с хермелина от XV век на Леонардо да Винчи.

Умишлено избрали Богородица, тъй като тя трябвало да повиши религиозните чувства на вярващите в групата.

Съзерцавайки едната или другата картина, в рамките на половин час всеки един от католиците и атеистите получил около 20 електромагнитни импулса, предизвикващ лека болка. Реакциите им били сканирани с помощта на магнитно-резонансни томографи. Тези, които насочили погледите си към платното с Дева Мария, изпитвали чувство на сигурност, чувство, че тя се грижи за тях, че няма за какво да се тревожат, въпреки токовите шокове. Детекторът показал, че почувствали болка средно 12% по-малко в сравнение с тези, които подсъзнателно избрали да съзерцават творбата на Леонардо.

Рейтинг

4.1
Общо 10 гласували
5 3
4 5
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (28)

Ateist
Ateist
03.01.2016 21:57
Povecheto hora vqrvat v Bog-a hmmm malko mi suvpada sus tvurdenieto che povecheto hora sa idioti
Bog nali si znae stokata pratil 12 posledovateli da my razprusnat propovedtta v otdelnite chasti na sveta hybavo evala togava zashto e tova razdelenie na religiite koeto vmomenta porajda 3 svetovna voina hora religiqta e nai starata politika i e napisana ot choveka ot nqkoi koito mnogo sa go bili sigyrno :D puk e reshil da izmisli tezi 10 boji pravila :D :D :D nqma zlo nqma dobro :D ima vupros na gledna tochka be narode
0
4
Скептик
Скептик
26.08.2015 15:13
Статията е подвеждаща, защото тук става дума за вярващи учени - тоест ПРЕДУБЕДЕНИ учени. Техните открития не са достоверни.

Вярвашият човек е длъжен да твърди, че има бог, независимо от обстоятелствата. Дори и да се сблъска с доказателства за противното, вярващият просто няма правото да каже, че няма бог.
1
4
субективно мнение
субективно мнение
26.08.2015 15:06
цитат: "Аз не чувам глас, който да ми говори, но усещам Неговото присъствие"

Ако човек чува, вижда, усеща несъществуващи/ирационални обекти и явления, то той има психоза и трябва да потърси адекватна медицинска помощ. Случая с бог е такава. Не се обиждайте от тези факти, просто света не може да е такъв, какъвто ни се иска специално на нас. Трябва да умеем да приемаме и фактите, които не ни харесват.
Науката никога не е доказвала по какъвто и да е начин съществуването на бог, а тази статия е тенденциозно написана. Не случайно в нея не са цитирани научните публикации в подкрепа на тезата за съществуването на бог, защото такива в действителност липсват! Само за информация, в световен мащаб 80% от населението е вярващо в свръхестественото, докато от учените едва 1% са вярващи.

Една граматическа забележка. Не пишете "Го", "Му", "Него", защото това не доказва съществуването му, а единствено показва вашата липса на знание на правилата за писане на български език.

За сведение, доктор съм.
2
3
пол
пол
28.01.2015 11:27
Май някои хора изобщо не са учили логика!
Личния опит на отделния човек не може да бъде доказателство или опровержение на нещо.Може да се докаже САМО СЪЩЕСТВУВАНЕТО на нещо и НЕ МОЖЕ да се доказва НЕСЪЩЕСТВУВАНЕТО.
Цитат "В Библията дори се казва, че трябва да приемем чрез вяра факта, че Бог съществува"
Прост отговор щом може да се приеме нещо без доказателства, то може да бъде отхвърлено без доказателства
Нужни са много експерименти за потвърждаване на една теория и само един единствен за да бъде тя отхвърлена. Твърдението "всички гарвани за черни" може да бъде отхвърлено само и от един гарван с различен цвят
Цитат:"Най-последните изследвания показват, че 90% от хората в света днес вярват в съществуването на Бога или на някаква по-висша сила", е тогава 10 % атеисти отхвърлят съществуването на бог
Май единственото нещо което трябва да осъзнаем дълбоко в себе си е че сме толкова егоцентрични, че да смятаме че от 7 милиарда точно ние сме богопомазаните и бог се грижи за нас, докато в същото време умират хиляди деца! За тях защо никой не се грижи? Или там пътищата божи стават неведоми? Гените са себични да вярно е, ама не е нужно и отделния индивид да е такъв или пък ако е такъв поне да го осъзнава. Коперник отдавна доказа, че земята не е център на Вселената и господ със сигурност не се върти около вас за да ви помага!
2
2
Дани
Дани
24.01.2014 17:28
Въпрос: Бог съществува ли? Има ли доказателства за съществуването на Бога?

Отговор: Бог съществува ли? Интересно ми е, че толкова много време се отделя на този дебат. Най-последните изследвания показват, че 90% от хората в света днес вярват в съществуването на Бога или на някаква по-висша сила. Въпреки това отговорността за това да се докаже по някакъв начин, че Бог съществува се поставя върху онези, които действително вярват в това. Аз лично смятам, че трябва да е обратното.

Съществуването на Бога обаче не може да се докаже или опровергае. В Библията дори се казва, че трябва да приемем чрез вяра факта, че Бог съществува: “А без вяра не е възможно да се угоди на Бога, защото, който идва при Бога, трябва да вярва, че Той съществува и че Той възнаграждава тези, които Го търсят” (Евреи 11:6), Ако Бог поиска, Той може просто да се яви и да докаже на целия свят, че съществува. Но, ако направи това, тогава няма да има нужда от вяра. “Исус му каза: ‘[Тома,] понеже Ме видя, ти повярва. Блажени, които не са видели и са повярвали’” (Йоан 20:29).
7
0
Дани
Дани
24.01.2014 17:29
Това, обаче, не означава, че няма доказателства за съществуването на Бога, Библията заявява: “Небесата разказват Божията слава и небесният свод възвестява делото на ръцете Му. Ден на ден блика слово и нощ на нощ изявява знание. Без говорене, без думи, без да се чуе гласът им. Вестта им е излязла по цялата земя и думите им – до краищата на вселената…” (Псалм 19:1-4). Когато гледаме звездите в небето, когато се опитваме да разберем необятността на вселената, когато наблюдаваме чудесата на природата и виждаме красотата на залеза – всичко това ни говори за Създателя Бог. И ако това не е достатъчно, самото ни сърце свидетелства, че Бог съществува. В Еклисиаст 3:11 ни се казва: “…Положил е и вечността в сърцето [на човека]…” Дълбоко някъде в нашето същество ние осъзнаваме, че съществува нещо отвъд този живот и че има някой, който е отвъд този свят. Можем да отричаме това знание с ума си, но Божието присъствие в нас и чрез нас продължава да съществува. Независимо от всичко това, Библията ни предупреждава, че ще има някои, които ще отрекат Божието съществуване. “Безумният каза в сърцето си: ‘Няма Бог’” (Псалм 14:1). След като над 98% от хората в историята на човечеството, във всички култури, във всички цивилизации, на всички континенти вярват в съществуването на някакъв Бог, би трябвало да има нещо (или някой), който да е породил подобно вярване.
4
1
Дани
Дани
24.01.2014 17:27
Позволете ми да ви дам още един аргумент в полза на Божието съществуване. Откъде лично аз знам, че Бог съществува? Знам това, защото всеки ден разговарям с Него. Аз не чувам глас, който да ми говори, но усещам Неговото присъствие и водителство, познавам любовта Му, копнея за благодатта Му. В живота ми са се случвали неща, които нямат никакво друго обяснение освен това, че Бог съществува. Бог в своята милост по чудотворен начин ме е спасил и е променил живота ми, така че не мога да не призная, че Той съществува и да не го хваля за това. Никой от тези аргументи поотделно или взети заедно не могат да убедят някого, че Бог съществува, ако този човек отказва да признае онова, което толкова ясно се вижда. И на края, Божието съществуване трябва да се приеме чрез вяра (Евреи 11:6). Вярата в Бога не е скок в тъмното, а уверена стъпка напред в добре осветена стая, в която вече се намират 90% от хората на земята.
9
2
Дани
Дани
24.01.2014 17:25
Който е с по-отворен ум може да прочете това
2
0
Дани
Дани
24.01.2014 17:26
Въпрос: Бог съществува ли? Има ли доказателства за съществуването на Бога?

Отговор: Бог съществува ли? Интересно ми е, че толкова много време се отделя на този дебат. Най-последните изследвания показват, че 90% от хората в света днес вярват в съществуването на Бога или на някаква по-висша сила. Въпреки това отговорността за това да се докаже по някакъв начин, че Бог съществува се поставя върху онези, които действително вярват в това. Аз лично смятам, че трябва да е обратното.
1
2
Karma
Karma
23.11.2013 16:28
Хора да ви кажа честно че мога да ви убия всички теории за съществуването на бог.
1. Вие вярващите виждали ли се го лично ?
2. Ако няма физическо тяло то тогава получавали ли сте нещо от него ? Дори дребно ?!
3. Снимки , Клипове или Подаръци получихте ли ?

Ако някой мисли че НЕ съм прав да сподели къде греша.
8
23
О, май Год
О, май Год
25.01.2014 06:07
Карма се кръстило, а в Бог не вярва....
Не вярвах, че в съвременни дни ще прочета толкова злокобно невежа логика под формата на въпроси....
12
1
аз
аз
12.12.2013 19:46
Карма, Бог е Дух, Бог е енергия.Може ли толкова посредствени въпроси да задаваш?
9
1