2019 завършва най-топлото десетилетие, измервано някога

2019 завършва най-топлото десетилетие, измервано някога

Отиващата си година се характеризира с големи засушавания, горски пожари, унищожили огромна маса гори, особено в Амазонската джунгла. Те бяха съпроводени с урагани и наводнения, както и с топлинни вълни, едни от най-големите, заливали света от 169 години насам.

Тези данни бяха изнесени по повод на конференцията по изменение на климата на ООН, състояла се в Мадрид. Това беше нейно 25 издание.

На тази среща бе отчетено, че с тази година приключва едно извънредно горещо десетилетие, което донесе само тревожни новини на света. Те включват топенето на ледовете, водещо до рекордно ниво на океаните в световен мащаб. Промените са резултат на парниковите газове, които се изпускат в атмосферата, следствие на дейността на човека. Така твърди международната метеорологична организация.

2019 завършва най-топлото десетилетие, измервано някога

Настоящата година е на едно от първите три места в класацията за най-топли години, регистрирани в последните 134 години, когато е започнало годишното отчитане на температурите. Преди три години феноменът Ел Ниньо се прояви с изключителна интензивност още в началото на годината и затова 2016 остава най-топлата до сега.

Земята се нагрява прекалено бързо, това е общият извод на специалистите. По-бързото затопляне ще намали времето за адаптация и опасността от преминаване на повратните климатични точки ще се задълбочи. Най-вероятно ще се стигне до по-бързо размразяване на ледниците и допълнително ускоряване на топлинните процеси.

В настоящия момент вече се наблюдава покачване на нивата на водата във водните басейни, но и не само това. Те стават все по-киселинни, а този факт оказва негативно влияние върху живота на морските обитатели, които губят естествената си среда.

2019 завършва най-топлото десетилетие, измервано някога

Ледената покривка на Гренландия се топи, а наводненията в Иран; сушата в Австралия и централните части на Америка; топлинните вълни в Европа и горските пожари в много точки по света, са красноречиво доказателство, че ходът на негативните процеси е силно ускорен.

Промените в климат водят след себе си материални загуби с огромен ефект. Броят на климатичните бежанци е нараснал значително и се очаква до края на годината да достигне 22 милиона души. Този процес се очаква да продължи и да се задълбочи в бъдеще.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати