Извънредно климатична криза на Земята! 11 000 учени алармират за ужаса

Извънредно климатична криза на Земята! 11 000 учени алармират за ужаса

Учени от цял свят бият тревога за сериозните климатични промени, които настъпват на нашата земя. Над 11 000 представители на науката от 153 страни обявиха извънредно климатично положение.

Те бият тревога за състоянието на планетата и алармират за предстоящо нечувано човешко страдание, което е неизбежно, ако не променим начина на живот, който водим.

Учените са категорични, че планетата е изправена пред извънредна климатична ситуация. За да бъде осигурено устойчиво бъдеще, трябва на първо място да бъде променен начинът, по който живеем, а това изисква значителни промени в обществото и начина, по който то въздейства върху околната среда.

Според тях климатичната криза вече е тук, тя се засилва много по-бързо, отколкото са очаквали, и е много по-сурова от първоначално предвиденото. Съдбата на цялото човечество е заложена на карта, защото кризата застрашава екологичното равновесие.

Не за първи път учените от цял свят алармират за климатичните промени, които оказват пагубно въздействие върху екосистемите, но сега на тяхна страна са и редица природозащитници, а вече и все повече правителства по света.

Унищожаването на горите задълбочава климатичната криза

Изявлението, което е подготвено съвместно от десетки учени и под което са се подписали над 11 000 техни колеги, е публикувано в списание BioScience, издадено по случай 40 годишнината от първата световна климатична конференция състояла се в Женева през 1979 г.

В изявлението на учените са набелязани и някои спешни мерки за ограничаване на климатичните промени, сред които преустановяване на нарастването на популацията на хората, спиране на унищожението на горите, намаляване на консумацията на месо, както и ограничаване на употребата на изкопаеми ресурси.

Един от инициаторите за създаване на тази подписка е професор Уилям Рипъл от университета в Орегон, който споделя, че неговата основна цел за организира подписката е, за да се определи набор от жизненоважни индикатори, виновни за ефектите на климатичната криза.

Климатичната криза може да бъде избегната

Сред човешките дейности, които оказват пагубно влияние върху екосистемата е дори и ескалирането на броя на хората, които пътуват със самолет. Учените са категорични, че климатичната криза е пряко следствие на охолния живот, който водят консуматорските общества.

Налице са и първите негативни тенденции - наблюдава се по-високо от очакваното покачване на морското равнище, екстремно време, повишаване на температурата на океана и др.

Не за първи път учените говорят за опасните климатични промени, но въпреки всичките им призиви през последните години, подкрепата, която те получават, е сравнително малка. Вече се наблюдават потенциално необратими климатични промени в екосистемите, които в едно по-далечно бъдеще ще направят големи площи от Земята неподходящи за обитаване.

Но все още не е прекалено късно. Все още има време да се спаси животът на планетата ни, като се вземат подходящите мерки, като намаляване на раждаемостта, увеличаване на употребата и производството на енергия от възобновяеми източници и оттегляне на субсидиите от добива на изкопаеми горива.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати