sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Нов уред чете мисли

Нов уред чете мисли

Нов уред чете мисли

Технологиите напредват с безумни темпове. Устройство, което преобразува електрически сигнали в мозъка в думи и изречения, а също позволява на ум да бъде диктуван текст на компютър, разработи група учени от Католическия университет в Лувен, Белгия.

"Това е едно малко устройство, електроенцефалограф, което проследява колебания на електрическата активност в мозъка и чрез което хората могат чрез силата на мисълта да пишат или печатят текст. Това означава, че парализираните или нямите хора вече ще могат по-лесно да комуникират с външния свят", обясни ръководителят на проекта проф. Марк ван Хюле.

Новото изобретение е супер лесно преносимо. По размери е малко по-голямо от кибритена кутийка.

Устройството е свързан със специална шапка с електроди, която прилича на онези, с които плуват плувците. Чрез електродите сигналите, подавани от мозъка, се записват на преносимото устройство. То притежава USB-порт и лесно може да предаде записаната информация на компютър, който я дешифрира чрез специален софтуер.

За да напише дадена дума, човек трябва да се фокусира върху буквите върху екрана на компютъра. Всеки от символите на екрана светят с различна честота и когато се определя дадената буква, мозъкът реагира на нея.

Нов уред чете мисли

Компютъра се научава да се разчита сигналите, подадени от мозъка, само след няколко сеанса. След което човекът срещу него може да започне да диктува на ум.

"Тествахме система с около една дузина пациенти, които бяха получили мозъчен кръвоизлив. Те успешно написаха дума със скорост до десет знака в минута", казва доктор Ван Хюле.

В интерес на истината уред за тълкуване на сигналите на мозъка не се разработва за пръв път. През декември 2009 година американски учени съобщиха за експерименти с компютърен томограф, чрез който се опитаха да прочетат информацията в мозъците на хора в кома, както и да влязат в контакт с тях.

Белгийските учени се надяват в следващите две години да превърнат своята технология в продаваем продукт, което значително ще подобри качеството на живот на много хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати