От кои дестинации може да се наблюдава най-добре Северното сияние?

От кои дестинации може да се наблюдава най-добре Северното сияние?

Природата често ни прави свидетели на своите чудеса. Наблюдавайки ги, се убеждаваме, че няма по-съвършен творец от нея. Ще го потвърди всеки, който е имал шанса да бъде свидетел на красотата на Северното сияние.

Латинското название на явлението е Aurora Borealis, което в превод звучи също така красиво - Северна зора.

Природният феномен, известен като Северно сияние, е оптическо явление. То се появява в небето над полярните области, най-често на височина малко под и над 100 километра от земната повърхност.

Причина за появата му е дейността на Слънцето. От външния разреден слой на слънчевата атмосфера постоянно се отделят частици електрони и протони и изтичат в космическото пространство. Потокът се нарича слънчев вятър. Една част достига земната атмосфера и при навлизането в нея под въздействие на магнитното поле на Земята се получава разноцветно светене на атмосферните газове.

Природното явление удивлява с красотата си и поетично го сравняват с неповторим танц на разноцветни светлини в небето. Не е чудно, че съществуват много легенди, свързани с природното чудо. Те са характерни за митологията на всички северни народи, които стават свидетели на явлението.

Викингите вярвали, че тези танцуващи светлини са воини, които препускат на конете си из небесната шир. Ескимосите пък смятали, че светлинките в небето са запалени от добри духове, за да показват пътя на мъртвите към отвъдното.

Днес всеки запален любител на природните чудеса може да намери подходящо място, откъдето да се потопи в магията, която само природата може да сътвори.

Ето някои от най-добрите дестинации, където може да наблюдавате Северното сияние.

Националният парк в Исландия

Това е най-големият национален парк на континента. Освен красотите на природата, които се разглеждат денем, той предлага удивителна нощна феерия от зелена и лилава светлина, която се гони в небето.

Наблюдение от стъклено иглу

Там, където според легендите е домът на Дядо Коледа, се намира и красив хотел от почти 40 иглута. От всяко от тях може да се наблюдава Северното сияние под ъгъл от 360 градуса.

Гледката от изолиран остров в Арктика

Архипелагът Лотофен е в територията на Норвегия, а неговата столица се намира на красив залив сред покрити със сняг планини. Това е едно необикновено красиво място, откъдето може да се гледа полярното сияние.

Сахара

Мароканската част на Сахара е известна с ждрелото, наречено Големия каньон на Мароко. Палатков лагер на мястото е добра позиция, от която да се гледа метеоритния дъжд пред декември.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати