Черната книга на Кармартен разкрива още една своя тайна

Черната книга на Кармартен

Един тайнствен сборник със стихотворения отпреди над седемстотин години всъщност може да се окаже сред най-мистериозните артефакти от миналото. Става дума за Черната книга на Кармартен - най-древният ръкопис, известен на науката, написан изцяло на валийски език.

Смята се, че ръкописът е бил създаден около 1250 година. За света е бил открито от сър Джон Прайс Брекън, който всъщност използвал книгата, за да попълни с нея колекцията си с книги от манастири, затворени от монарха Хенри VIII.

Черната книга от Кармартен не останала за дълго собственост на Брекън, след кончината му тя преминала в ръцете на валийския антиквар Робърт Воган, чиято богата колекция става част от Националната библиотека на Уелс.

Мнозина свързват тази тайнствена книга с крал Артур - в нея за първи път се споменава за митичния английски владетел и за Мерлин - магьосника, като в книгата се говори за Мирдин.

Дълго време Черната книга от Кармартен е била ценена главно заради художествената си стойност, докато при проучване професорът от Кеймбриджкия университет Пол Ръсел и сътрудничката му Мирая Уилямс не решили да приложат нов метод за изследване на страниците на ръкописа.

Черната книга на Кармартен разкрива още една своя тайна

Докато разглеждали страниците на манускрипта, двамата специалисти забелязали следи в полетата на страниците, наподобяващи картини или букви.

Затова те решили да изследват страниците на Черната книга с ултравиолетова светлина, след което обработили изображенията по различен начин.

Усилията им дали резултат и те успели да идентифицират няколко изтрити надписи в полетата на книгата. Били възстановени рисунки на риби, текста на цяло стихотворение, както и две човешки лица.

Един от възстановените надписи гласи, че Черната книга от Кармартен в един момент от съществуването си е била подарена от собственика си на неговите роднини.

Според учените, направили откритието, надписите в книгата били изтрити далеч в миналото - още през XVI век.

Малко се знае за тази изумителна книга. Смята се, че нейните автори са няколко уелски монаси, които са искали да разкажат историята на митичен крал, консолидирал разкъсаните племена на Британия след оттеглянето на Римската империя от острова.

Самият ръкопис е написан върху животинска кожа и най-вероятно крие много повече тайни от тези, които са разкрити до този момент.

Малко известен факт е, че Черната книга на Кармартен е тайната книга на богомилите - религиозно учение, разпространено по нашите земи в далечното минало.

Черната книга на Кармартен

В нея се говори не само за митичният владетел крал Артур, но и за Утър Пендрагон, Ланселот и Гиунувър. Срещат се даже герои, които впоследствие не са включени в официалната версия на легендата за крал Артур, достигнала до наши дни.

След откритието на двамата учени, изследвали страниците на Черната книга, останало само да се разчете вече откритото послание, което някой се е опитал да скрие от поколенията читатели.

Според запознати откритият и възстановен текст представлява пророчество за бъдещето, написано в рими. Вярва се, че в него се споменават и Богомилите, известни още като просветените, които по онова време са били една от бързо развиващи се религиозни общности в Европа.

Може би именно това е причината някой да се опита да заличи текста от книгата. Трябва да се отбележи, че по онова време богомилите са били ненавиждани, гонени и преследвани от официалната християнска църква заради радикалните си схващания.

Новооткритият текст разказва за богомилите и тяхната вяра, в нея те са наречени най-чистите християни. В Черната книга от Кармартен се предричат и ужасяващите гонения, на които богомилите ще бъдат подложени, както и за тяхното изтребление.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати