sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Произведоха пържола в Космоса

Произведоха пържола в Космоса

Мариана В.Мариана В.
Джедай
461338
Произведоха пържола в Космоса
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Да завладееш Космоса или да стартираш колонизаторска мисия на Марс, може да изглежда мисия невъзможна, но ако на борда на кораба има и добре изпечена сочна пържола, това със сигурност ще направи мисията далеч по-приятна.

За пробив в областта на космическото хранене съобщава израелският стартъп за хранителни технологии, който обяви съвсем наскоро, че е произвел първата лабораторно отгледана пържола.

Пържолата, която е отгледана в лаборатория от няколко клетки, има структура и текстура на качествено говеждо месо, като по вкусови качества не отстъпва на това, произведено от истински животни.

Една от амбициите на производителите на изкуствено месо е един ден по този начин да се отглежда месо, в количества, достатъчни, за да задоволят нуждите от месо на на човечеството. По този начин авторите на откритието се надяват да се ограничи отглеждането и убийството на животни за храна.

Технологията за отглеждане на пържола в епруветка вече е била използвана и от астронавтите от Международната космическа станция, които успешно са създали месо в Космоса.

Експериментът в полеви условия е проведен в руската част на станцията на 26 септември тази година.

За целта руските астронавти са използвали 3D принтер, разработен от руска компания. С негова помощ те са накарали клетки от говедо, които са носели от Земята, да нараснат и да създадат мускулна тъкан.

Казано с други думи астронавтите успешно са си отгледали парче сочно телешко в условия на микрогравитация.

Успехът на експеримента показва не само възможността да бъде добивано месо в много тежки условия, но и демонстрира възможностите на разработените от израелците процеси да функционират в изключително тежки условия.

По думите на представител на компанията - Култивирано месо може да бъде произведено по всяко време, на всяко място и при всякакви условия благодарение на тази технология.

Израелският стартъп дава възможност на практика производството на месо да стигне близо до хора, които имат нужда от него, в момента, в който имат нужда от него, но не биха имали възможност да го получат при нормални обстоятелства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest