sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Фейсбук се кани да чете мислите ни! Виж как

Фейсбук се кани да чете мислите ни! Виж как

Фейсбук се кани да чете мислите ни! Виж как
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Глобалните мрежи днес са обсебили почти напълно живота на съвременния човек. Виртуалното пространство все повече измества реала в предпочитанията на хората и изземва функциите на естественото общуване.

Мигновеният достъп до други хора без значение на разстоянията е главната причина този начин на общуване да се превърне и в начин на живот. Потребителите на социалните мрежи правят интернет пространството ново общество, което изпреварва познатото социално общество от миналото. Мястото на човека в тази йерархична структура се определя от по-различни правила като броя на виртуалните приятели или броя на последователите им.

В подобни общества ролята на информацията е от най-голямо значение. Това се отнася не само за отделните потребители. Информацията е основен инструмент за въздействие и за собствениците, владеещи виртуалните пространства.

Глобалната мрежа Фейсбук, използвана от най-много потребители за осъществяване на контакти, разбира важността на информацията и затова има планове за нейното канализиране и използване. Според Марк Зукърбърг, който притежава Фейсбук, важна цел на мрежата става достъпът до информация за потребителите не само чрез компютрите и смартфоните, които използват за достъп до мрежата, но и направо от мозъците им.

Изпълнителният директор споделя смелите идеи, над които работи популярната мрежа. Според една от разработваните технологии потребителите ще могат да разглеждат менютата или дори да пишат само с мисълта си.

Фейсбук

Веднага възниква обаче въпросът за навлизане в личното пространство на хората, което етиката не може да приеме. На тези доводи компютърният гений отговаря уклончиво, като предполага, че все пак това ще бъде нещо, което е подвластно на личния избор.

Друг важен момент при такъв начин на комуникация е за използването на компютърната мишка. Тя очевидно не може да остане във вида, в който сега я познаваме. Отговорът на проблема е така наречената умна мозъчна мишка. Обектите могат да общуват помежду си при комуникацията, но човешкият мозък е затворен от тях. За да се отвори потокът от данни, ще има устройство, което чете мозъчните сигнали и ги ползва като ключ.

Интерес представлява информацията, че Фейсбук прави тестове на такъв мозък/компютър от години.

Технологиите, на които се радва създателят на Фейсбук, обаче не звучат оптимистично за бъдещето, защото доверието на потребителите показва силен спад заради нарушаване на неприкосновеността на личния живот.

Затова плановете за създаване на интерфейс между мозъка и компютъра не са много адекватни на настроенията на хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати