sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Древногръцка митология: Легендата за Арес

Древногръцка митология: Легендата за Арес

Древногръцка митология: Легендата за Арес
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Гръцката митология е богата на богове и герои. За всеки от олимпийските богове има легенда, която разказва в приказна форма за подвизите му. Най-интересен от всички се явява богът на войната Арес, тъй като произходът му е тракийски. От тракийските вярвания е пренесен в гръцката митологична система.

Арес е вероятно най-почитаният измежду боговете на траките. Тракийското име на бога е Плейстор. Той е подземно божество на кръвопролитната война, на жестоките сражения, изискващ човешки жертви.

Култът към Арес се разпространява в древна Гърция и сред римляните, а дори е почитан от хетите. Арес е божеството с най-дълго почитан култ в човешката история. За първи път се споменава в ХVІІІ век преди Христа, а за последно през ХІ век като бог на войната от славянските племена. Това означава, че цели 2800 години Арес шества из митологичните разкази на многобройни племена и народи.

С какво този бог привлича всеобщия интерес?

Древните времена са период на кръвопролитни битки, на несекващо съперничество за земи, влияние, за налагане и отстояване на народите на историческата сцена. Съвсем в тон с настроенията на тези времена е култът към божество, което олицетворява войната с нейната необуздана жестокост, на войнствеността, предизвикваща кървавите и опустошителни битки.

Древните гърци представят Арес като син на върховните божества Зевс и Хера. Според вижданията им този бог съществува за войната, за тежките битки и жестоките стълкновения. Той е от боговете на войната, които лично участват във всяка голяма битка. В представите на древните гърци Арес е въоръжен с меч и голям щит и така се носи на бойното поле сред сражаващите се, ликувайки от предсмъртните стонове на бойците и тържествувайки от риданията на поразените от вражески меч. Сам богът пронизва с меча си някой от воюващите герои, което го заслепява и го кара да продължи да убива безразборно.

Бог Арес

Арес си има свои постоянни сподвижници. Това е богинята Ерида, сееща раздори между хората. Придружават го и Фобос - Страх и Деймос - Ужас. Съвсем обяснимо богът на войната не е от обичаните богове. Мрази го дори баща му Зевс, който често казва, че би го заточил в Тартар заради жестокостта му.

Жестокото божество има своя противоположност. Това е богинята Атина Палада. Тя често побеждава Арес и го принуждава да напусне бойното поле. Атина е богинята на тактическата битка, на мъдрото осъзнаване на собствената сила. С блестящ шлем и дълго бойно копие, пазеща се с огромен щит, тя смело излиза срещу Арес и го заставя да избяга от нейната сила и мощ. Щом Арес бива прогонен от бойното поле, войната свършва и хората благоденстват в мир.

Арес няма свои храмове, защото не е обичан бог, но е от най-често изобразяваните. Атрибутите му са бойният меч, щитът и копието, а придружаващото го животно е глиган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest