Сехмет - древноегипетската богиня с лъвска глава

Сехмет - древноегипетската богиня с лъвска глава

Митологията на древен Египет е не по-малко приказна от скандинавската и старогръцката. Божествата в тези митологични системи показват общи черти, което води към извода, че произлизат от една обща легендарна основа, която по-късно е претърпяла вариации при различните народи.

В древноегипетската митология особено ярко се откроява богинята с лъвска глава - Сехмет. Тя е дъщеря на върховната богиня Изида и е смятана за богиня на войната, битката и огъня. Тази богиня е воин с мощен разрушителен заряд, но тя е и лечителката, която премахва страданието.

Центърът на култа към богинята е град Мемфис. В средата на зимата, когато денят започне да нараства, се чества празникът на божеството Сехмет.

Основната дейност на богинята са войната и разрушителната слънчева светлина. Дискът върху главата на божеството доказва връзката със слънчевата енергия и топлина. Сехмет обаче закриля лечителската дейност и затова всички лекари в древността се считат за нейни жреци.

Сехмет - древноегипетската богиня с лъвска глава

Наричат богинята с глава на лъв ужасното око на върховния бог Ра, макар точният превод на името значи могъща. Според митологията първоначално Сехмет е богинята Хатор - покровителка на жените, любовта, танците и забавленията. Амон Ра обаче се ядосал на хората, че не го почитат, и превърнал приветливата Хатор в злата лъвица Сехмет.

В тази нова форма богинята подложила човешкия род на масово унищожение. Удавила земята в човешка кръв и пиела от нея. Ра се ужасил от видяното и решил да спре масовия мор. Той оставил по пътя на Сехмет халби с вино и сок от нар. Богинята ги взела за кръв, напила се и заспала. Така животът на Земята бил спасен.

Яростната богиня се явява и в още една роля. Тя е пазач на бог Ра, а оттам се смята за закрилник на фараона, на когото в Египет се гледа като на божество. Изгарящите стрели, с които Сехмет брани фараона по време на битките, са атрибутът на богинята-боец.

Въпреки че Сехмет брутално са нахвърля върху хората по волята на върховния бог Ра, тя е считана за покровителка на човешката раса и защитник на света. Във времена на върховни изпитания, египтяните измолват от Сехмет нейната благосклонна подкрепа.

Сехмет - древноегипетската богиня с лъвска глава

При епидемии и масов мор се счита, че това е това е отмъщение на разгневената богиня. Когато по времето на фараона Аменхотеп ІІІ Египет е поразен от чума, са направени 700 статуи на Сехмет, с които да се измоли нейната милост.

Ермитажът в Санкт Петербург пази една от статуите на Сехмет, изградена от черен гранит. Тя е датирана от ХІV век преди Христа.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати