Проектът на Боян Слат за изчистване на океаните вече заработи

Проектът на Боян Слат за изчистване на океаните вече заработи

Боян Слат е момчето, което отдавна мечтае да почисти световния океан. Този месец вече 25-годишният млад учен и ентусиаст обяви, че автономната система за извличане на боклука, разработена от неговата фондация с нестопанска цел Ocean Cleanup, успешно е хванала пластмасови отпадъци, плаващи в Голямото тихоокеанско сметище. То е разположено между Хавай и Калифорния и е най-голямото натрупване на океанска пластмаса в света.

Младият изследовател казва, че първата година на изпитания в открито море е доказала постижимостта на виждането на екипа и мисията за освобождаване на океана от пластмасовия боклук, натрупван от десетилетия, е в рамките на възможното.

Слат разбира за мащабите на замърсяването преди девет години, по време на почивка в Гърция. Тогава осъзнава, че в морето плуват повече отпадъци, отколкото риби. Екологичното прозрение е неприятно, но е подтикът, който го кара да се заеме с работа.

Младият учен започва да проучва варианти за спасяване на водните басейни, като основната му идея е да се използват морските течения за събирането на отпадъците.

Първата идея е създаването на десететажен трал, който събира отпадъци на различни нива в дълбочина, но устройството се оказва неефективно и е извадено от водата, а после и унищожено.

Боян Слат и изчистване на океаните

Боян не се отказва и с помощта на учени - експерти започва проучване на друга възможност - система от плаващи бариери, прикрепени към морското дъно, които използвайки океанските течения, да улавят отпадъците и да ги събират в създадена за целта платформа.

Преди 7 години идеята на младият учен е готова. Той я представя и решава да основе Ocean Cleanup, за да започне реализацията на проекта. Шест години костват на Боян Слат разработените почти 300 модела и създадените шест прототипа, преди екипът от 70 учени да пусне готовата система със соларно захранване Уилсън край бреговете на Сан Франциско през миналата година. През тази година подобреното устройство вече е преминало от закотвен на плаващ режим на работа и действа.

Социалният предприемач и неговият екип планират да продължат усъвършенстването на устройството, така че да може да бъде разположено във всички водни басейни.

Мечтата на Боян Слат е да изчисти половината от боклука в Голямото тихоокеанско сметище през следващите пет години. Той планира до 2040 година да изчисти 90 процента от пластмасовите отпадъци във всички водни басейни по Земята. Полимерът ще се регенерира и ще се върне при хората под формата на продукти с високо качество.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати