Български светини: Връх Околчица

Български светини: Връх Околчица

Във Врачанска област, само на около 20 км от областния ѝ център град Враца, можете да посетите една от най-важните български светини, пред които всеки българин трябва да се преклони.

Това е връх Околчица, където се намира лобното място на Христо Ботев. Той е погребан точно тук, в близост до скала, на която днес ясно се чете надписа "На великия Ботев. Изпълни се пророчеството твое - жив си ти! "

Още през 1901 г. се формирова комисия, в която главно участие заемат останалите живи сподвижници на Ботев и се решава именно тук, на мястото, където той е погребан, да бъде издигнат паметник.

Той става реалност чак през 1937- 1938 г, когато е издигнат 35 метра висок обелиск, на върха на който е поставен кръста на опълченците. По време на комунистическия режим той е заменен от петолъчка, но през 1991 г. паметника възвръща стария си облик.

През 1947 г. група туристи, състояща се от 12 човека, решава да направи преход от Козлодуй до връх Околчица, с което се поставя началото на познатия ни и днес Национален поход, кръстен "По стъпките на Ботевата чета", който се провежда всяка година в периода 27.05- 02. 06, денят в който Ботев намира смъртта си.

Маршрутът е с дължина от 120 км и започва от дунавския бряг на гр. Козлодуй до връх Околчица. Съществуват дори и оргазнизирани еднодневни екскурзии с автобус от София, включващи същия маршрут и завръщане в столицата, като се отделя време и за посещение на кораба Радецки, както и къщата-музей на Баба Илийца.

До 2018 година в близост до лобното място на Ботев е функционирала и хижа с името "Околчица", побираща около 80 човека. Наподобява комплекс, състоящ се от огромна столова и няколко бунгала.

До неотдавна тя е била сред най-популярните туристически хижи не само заради разкошната панорама, която се разкрива от връх Околчица, но и защото е служила за подслон на всички поклоници, дошли да отдадат поклон пред лобното място на Христо Ботев. За съжаление хижата вече не функционира и тъй като вече е изцяло разграбена, все още нищо не се знае за бъдещето ѝ и дали изобщо такова се предвижда.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати