sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Митологични богове на смъртта

Митологични богове на смъртта

Митологични богове на смъртта - Коатликуе
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Възникването на митологията и нейните образи се свързва с началните времена от съществуването на човека, когато той е започнал да осъзнава, че връзката между него и живата и нежива природа. Но в този сложен житейски пъзел е трябвало да има и още нещо, което внася ред в хаоса; което създава законите на този житейски ред. И това нещо, което ръководи, направлява и задава посоката на целия живот, са боговете. Представата за невидимите движещи сили на живота е съсредоточена в митологията.

Целият човешки опит, мъдрост и знания за света са поставили основата на митологичните вярвания. Боговете са били неотделими от съществуването на бурите, моретата, планините, природните явления. Те обаче са в основата и на човешката представа за чувствата. Щом издигат човека само за един миг в различно измерение и показват света в нова и неочаквана светлина, могат да бъдат само божествено създадени.

С течение на времето митовете се развиват, обособяват се богове, които отговарят за всички основни моменти в живота на хората - раждането, любовта, брака, смъртта. Всички те са почитани, но някои са обичани заради закрилата, която хората смятат, че им дават, а от други се боят.

Представата за тъмнина, унищожение и подземния свят се свързва с боговете на смъртта. Всяка митология има такива богове и основните им характеристики се припокриват. Хората изпитват ужас от тях и ги свързват с тъмнина и хаос.

Чернобог

Чернобог е славянското божество на смъртта. Той се свързва с представи за нощ, зима, тъмнина, нещастие. Неговия естествен антагонист се нарича Белобог и е богът, който дава упование на човека, че може да се противопостави на злото.

Коатликуе

Ацтеките отъждествяват Коатликуе /на горната снимка/ с представата за смъртта. В тяхната митология смъртта е в тандем с женско божество, но и там съществува идеята за борбата на тъмните и светли сили, както и във всички други митологии.

Богинята Сехмет

Богинята Сехмет

Отново женско божество на смъртта се свързва с представи за унищожение, с война и смърт в египетската митология и това е богинята Сехмет. Тя е изобразявана с лъвска глава. Умилостивяването на богинята изисквало всекидневни молитви.

Богинята Хел

Богинята Хел

За скандинавците богинята Хел отговаря за подземното царство, подобно на старогръция бог Хадес и при нея отиват душите на умрелите от болест или старост. Името на богинята е идентично с това на ада, който викингите наричали Хел. Половината от тялото на Хел било мъртво, другата половина живо. Древните вярвали, че с нейното раждане са се появили и болестите.

Богинята Мориган

Богинята Мориган

Келтската богиня Мориган е тази, която се свързва с битките, смъртта и съперничеството. Страховитата богиня измивала броните и мечовете на тези, които ще бъдат убити в битка, а валкириите отнасяли душите им в подземното царство.

Улген

Улген е богът - създател, почитан от тюрки, монголи и хуни. Елрик е негово първо създание, а по-късно се свързва със смъртта и подземното царство, където съди душите на мъртвите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest