На Венера също е имало океан в древността

На Венера също е имало океан в древността

В нашата Слънчева система има планета, която е много подобна на Земята както по големината си, така и по характеристиките си. Това е Венера. Вътрешността на ярко светещата сестра на нашата планета се предполага, че е много близка до земната.

Въпреки приликите условията за живот на Венера са несъвместими с представата ни за живота, какъвто го познаваме. Средните температури доближават 500 градуса, планетата е покрита с базалтова лава, следствие на вулканични изригвания, за които се предполага, че не са напълно затихнали в някои участъци. Слънчевият вятър пък е разградил молекулите на водата до съставните кислород и водород. Лекият изотоп на водорода (протий) се е разпръснал в космическото пространство, а тежкият (деутерий) е концентриран в горните слоеве на венерината атмосфера.

Каква би трябвало да е била Венера, преди да се превърне в адския свят, който сега наблюдаваме посредством космическите апарати, изстрелвани към планетата?

Научната апаратура, от която сондата Венера експрес е една част, е изпратила на Земята данни, показващи, че в далечни епохи на огнената планета е имало значителни водни запаси. Предполага се, че отдавна на Венера може да е имало океан и условия за живот, подобни на земните.

Внимателните изследвания на изотопите на водорода дават основание за твърдението, че не е възможно да съществува сегашното положение, ако всички изотопи са донесени от преминаващи комети или са резултат на изригванията на вулканите там. Поне някаква част деутерий е имало на Венера при нейното формиране.

Компютърните модели на миналото на Венера разкриват съвсем друга картина от сегашната. Най-вероятно планетата е имала мек климат, подходящ за живот. Данните, с които научните среди разполагат, са помогнали за създаване на различни модели на промени в атмосферата. При всички постановки излиза невъзможно да се получи такова ниво деутерий, ако там преди не е имало океан, съвсем като на Земята.

Все още е трудно да се определи къде е изчезнал кислородът, след като водата се е изпарила. Днес скоростта, с която изчезва водородът, е съвсем бавна и затова няма отговор на въпроса за отсъствието на кислород на Венера. Може би по-нататъшните изследвания ще дадат отговор на всички въпроси.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати