Венера е била като Земята

Венера е била като Земята

Планетата Венера е втората по реда в нашата Слънчева система. Тя е най-близкия ни съсед и по размера и масата си наподобява много Земята. Орбитата на Венера е почти идеален кръг и обикаля около централната звезда за по-малко земни дни от нашата планета.

От собствената си перспектива можем да я наблюдаваме само преди изгрева и след залеза на Слънцето, тъй като е по-близо до него. Тогава тя се вижда като ярко небесно тяло и затова често е определяна и като звезда. Знаем я като Зорницата или Вечерницата.

Венера никога не е била възприемана като място, където може да се развива извънземен живот, нито като притегателен център за космически експедиции заради свръхвисоките температури на повърхността на планетата. Те са около 450 градуса и се дължат на парниковия ефект, съществуващ там.

Изследователи обаче твърдят, че на Венера може да е съществувал живот в продължение на около 3 милиарда години. Един умерен климат от 20 до 50 градуса е напълно реална възможност за повърхността на планетата в по-голямата част от нейното съществуване.

Венера и Земята

Преди 750 милиона години нещо се е случило и то е предизвикало умирането на Зорницата. Неизвестното събитие или поредицата от случаи са повишили нивата на парниковите газове и това е довело до адските условия следствие на драстично нарасналите температури.

Астрономите предполагат, че Венера е имала умерен и постоянен климат в продължение на милиарди години, но вероятна катастрофа от глобален характер може да е превърнала планетата в непоносимо горещо място, което не може да бъде приемлив дом.

Досега винаги се е смятало, че поради близостта на подобната на звезда планета до Слънцето не е било възможно да се поддържат запаси от вода в течно състояние. Сега тези виждания се преосмислят, тъй като се допуска там да е съществувал океан със средна дълбочина над 300 метра.

В сегашния момент радиацията на Венера е двойно повече, отколкото на Земята, но все пак учените допускат, че планетата би могла да поддържа водата в течно състояние

Всеобщото мнение е, че бъдещи мисии към Зорницата ще помогнат за разбулване на мистериите около нейното историческо и еволюционно развитие. Напълно е възможно Венера да е била оживено място, напълно различно от горещата пустиня сега.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати