Един забележителен обект - Чешмата на щастието

Един забележителен обект - Чешмата на щастието

Зад романтичното наименование Чешмата на щастието се крие интересен обект, за който се разказват различни легенди. Къде се намира това чудно място и какво представлява?

Още османският пътеписец Евлия Челеби е бил очарован от забележителното творение и му е дал красивото име, с което днес е известно.

Чешмата на щастието представлява изворче. Водата от него излиза от устата на крокодилска глава от камък. Тя не е скрита в недостъпно планинско или гористо място, а се намира само на 40 километра от столицата, в близост до село Боснек. Легендата твърди, че водата е чудотворна.

Най-вероятно преданието се е родило заради най-забележителната особеност на извора. Потокът на водата не е постоянен, а извира на различни интервали, без някаква определена продължителност. Не е ясно каква е причината водата да се скрива и показва без определена зависимост от нещо. Чешмата на щастието е единствена в нашата страна, а в континентален мащаб има само още един такъв извор в Алпите, откъм френска страна.

Потокът на водата може да спре в продължение на часове, както и да тръгне отново само след минути. Тази загадъчна особеност е родила и легендата, че водата в чешмата пресъхва, ако насреща застане грешник. Тя бликва отново, за да утоли жаждата на добрия човек, който е дошъл до нея.

Интересна е и легендата за водния бик. Според древното предание той живеел в езеро, което някога се намирало на върха, над извора. Там хората пояли добитъка си, но водният бик ги наранявал. За да спрат тези набези, хората решили да вържат ножове на рогата на добитъка. Ранен по такъв начин, бикът се гмурнал в дълбините на езерото. Водата се обагрила в червено от кръвта му, а после изчезнала. Днес, когато бикът се обръща в земята, той спира и пуска водата в извора.

Мястото е почти магично с намиращата се наблизо пещера, известна като Духлата. Това е най-дългата наша пещера, която не е достъпна за посещения, както и останалите пещерни образувания в този район, които са повече от 30 на брой. Галериите в тях не са обезопасени и това ги прави опасни за туристи.

До пещерата не може да се стигне с автомобил, а само с високопроходимо превозно средство или пеш. Това прави този обект подходящо място за туристически преходи. Хората следват черен път, излизайки от село Боснек, за да стигнат до целта и да прекарат един чудесен ден на пикник сред величествената природна красота.

Още една хубава изненада е възможността да се изкачи връх Асланов рид. След неочаквани и интересни преходи с редуване на пътеки, прескачане на дерета и изкачване на склонове се стига до високият 1478 метра тревист купол на върха. Обратният път предлага алтернатива за връщане през друго село.

Заслоните, маркировките, еко пътеките са създадени в услуга на любителите на туристическите маршрути. Чудната Чешма на щастието е сред естествен декор, който кара въображението да приеме всяка легенда.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати