Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Динозаврите»В Япония откриха нов вид динозавър

В Япония откриха нов вид динозавър

Динозавър

За динозаврите, населявали Земята и изчезнали много преди появата на човека, знаем вече твърде много. От открити множество фосили се оформи картината на един богат свят от хищници и тревопасни; огромни гиганти и по-скромни по размер видове; летящи; плуващи в дълбоки и не толкова дълбоки води; тичащи по земята.

Динозаврите обаче явно са били повече от това, което знаем за тях. Откритията продължават, а с тях продължаваме да нареждаме пъзела на изчезналия свят, който разказва за себе си своята дълга изумителна история.

Нов вид динозавър е откритието на японски учени в Страната на изгряващото слънце. Нещо повече - става въпрос за най-големия скелет, откриван някога в страната. Той е чудовищно голям екземпляр, над осем метра.

Костите са датирани. Те са на достолепна възраст над 70 милиона години. След анализ на стотиците намерени кости от почти пълния скелет, екипът университетски учени от остров Хокайдо стига до заключение, че този скелет е на тревопасен динозавър от непознат вид.

Учените от експедицията тръгва по следите на откритие, направено преди 6 години. Тогава е намерена опашката на гигантското влечуго, а сега намират и останалата част от скелета. Наричат новия вид Kamuysaurus japonicas, което в превод означава японски бог на дракона.

След направените изследвания на скелета е установено, че става въпрос за индивид, който е бил на около 9-годишна възраст, тоест зрял екземпляр. Тежал е четири или над 5 тона, в зависимост от това дали е ходел на два или четири крака, което все още не е уточнено.

С какво този нов вид променя представата за света на динозаврите и за тяхното разпостранение?

Самият факт, че в Япония е открит нов вид от групата на динозаврите, показва, че е съществувал цял независим свят на динозаврите от източната част на Азия и Японските острови и те са имали независим процес на еволюция от останалите видове в други райони на Земята.

Този факт разкрива ново поле за размисли и проучвания на същността на тези древни земни обитатели, на тяхното разпrостранение, видово разнообразие и взаимодействие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати