Невероятно, но факт! Хората също могат да спят зимен сън

Невероятно, но факт! Хората също могат да спят зимен сън

Всеки човек знае още от училище, че някои животни спят зимен сън. Състоянието има и научно наименование, нарича се хибернация.

При нея хипотермичните процеси в организма се регулират от няколко дни до няколко месеца и това позволява жизнената енергия да се запази в среда с ниска температура. В такова състояние метаболизмът се забавя, температурата на тялото пада рязко, дори дишането става по-бавно.

Характерно за така наречения зимен сън е, че тялото започва да хаби натрупаните резерви от мазнини от времето, когато индивидът е водил активен живот в топло време.

Кои животински видове спят зимен сън?

Много са - освен мечката това са още бозайници като костенурка, таралеж, язовец, опосум, прилеп. Състоянието е характерно и за риби, змии, жаби, тритони.

А човекът?

Ние сме активни непрекъснато и не можем да изпадаме в хибернация. Поне така смята науката, а и практиката. Обаче това състояние не е невъзможно за хората.

Някои хора, най-вече запознати добре с медитацията, могат да изпадат в състояние, много подобно на хибернацията. Когато човек заспива, тялото му започва да използва около 6 процента по-малко кислород, казва професор от Харвард, изучавал монаси от Тибет. Според проучванията те умеели да намаляват нуждата си от кислород по време на медитация с 64 процента.

Невероятно, но факт! Хората също могат да спят зимен сън

Това състояние в източните практики се нарича сомати. Твърди се, че в състояние на сомати човек може да запази жизнените си функции в продължение на стотици години и после да се върне отново към живот с напълно съхранено тяло.

Дали на практика това е възможно? Вероятно има много истина в твърдението, тъй като преди години в Швеция снегомобили открили мъж, който бил блокиран в автомобила си в дълбок сняг. Той останал цели 2 месеца без връзка с останалия свят и без хранителни запаси. При тези екстремни условия човекът оцелял. Предполага се, че невероятното чудо е станало възможно, защото температурата на тялото му паднала до 31 градуса и той изпаднал до състояние, подобно на зимния сън, който е характерен за много животински видове.

Най-вероятно тези възможности на човешкото тяло ще бъдат използвани в бъдеще за поддържане живота на пациенти с нелечими заболявания. Рязкото спадане на нужния ни кислород не позволява тъканите да се увреждат.

В САЩ вече се разработва такъв метод. Опитите с мишки показват, че ако въздухът бъде наситен с водороден сулфид, дишането спада рязко с над 90 процента. Температурата на тялото също намалява. Когато мишките бъдат върнати към нормално състояние, те се възстановяват напълно без никакви загуби.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати