Незрящо дете прогледна с езика на делфините

Незрящо дете прогледна с езика на делфините

Незрящо английско момченце "прогледна", след като се научи да се движи, използвайки езика на делфините. Водните бозайници усещат мястото на заобикалящите ги обекти благодарение на сонарните сигнали, пише вестник "Дейли Телеграф".

4-годишният Джейми Аспланд се е научил на делфинския език при американския гуру Даниел Киш. Той губи зрението си едва едногодишен. В момента е президент на американската организация Световен достъп за незрящите и прилата техниката на делфините към хората.

Джейми издава високотонални цъкащи звуци, които се отблъскват в предметите наоколо. Звукът отразява отдалечеността, формата и големината на обектите. По този начин детето на ум си чертае въображаема карта на предметите, които го заобикалят. Благодарение на тези си способности малкият англичанин се движи свободно, без да се притеснява от слепотата си и умее да избягва препятствията по пътя си.

Курсът на Джейми при Даниел Киш дал резултат още на третия сеанс. Детето започнало да се разхожда в парка само, без помощта на някой, който да го насърчава в движението. Джейми дори заобиколил ограда, към която вървял целеустремено и по принцип би се блъснал.

"Делфинотерапията промени живота ни", щастлива е 29-годишна майка на момчето Дебора.

В края на терапията Джейми ще може да усеща къде се намират сградите в радиус от 100 метра.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати