Защо горите в Амазония са наистина важни за нашата планета?

горите в Амазония

Най-голямата тропическа гора в света се намира в Амазония. Тази територия играе важна роля в световния климат и биоразнообразието на планетата.

Затова пожарите, които бушуват в Амазонската джунгла, винаги предизвикват международен отзвук, както се случва и в момента. Опазването на този невероятен резерват е мисия за много хора, ангажирани с екологичните проблеми.

С какво Амазонската тропическа гора е важна за световния климат?

Първият въпрос е дали в Амазония се произвежда наистина 20 процента от кислорода в света? Вярно ли е определението за този район, оприличаван с белите дробове на планетата?

Наистина в Амазонската гора се произвежда една пета от кислорода на Земята, но според климатолозите запасите от кислород не са застрашени. Горите поглъщат почти цялото количество от произведения кислород. Растенията в Амазония го произвеждат при фотосинтезата, но и поглъщат кислород, за да се развиват.

Така, че не с кислорода, а с въглерода и парниковите газове Амазония се явява ключово място за живота, защото ги поглъща в най-голяма степен. Според изследванията, в дъждовните гори се абсорбират пет процента от въглеродния диоксид, а това ги превръща в много важен елемент от системата за предотвратяване на климатичните промени. Амазония се явява нещо като отточна тръба за въглеродния двуокис.

Пожар в Амазония

В следствие на пожарите в джунглата Амазония се приближава към савана, горите изчезват. Това е тревожен факт. Дъждовната гора преобразува влагата за създаване на дъжд в региона. Обезлесяването ще доведе до засушаване, което пък ще промени климата там завинаги. Това е само част от пораженията, които ще последват, защото засегната ще бъде не само територията на Бразилия. Объркването на водния цикъл ще окаже влияние чак в САЩ, Индия и Китай. Климатичният модел показва, че ако в Амазония изчезне джунглата, в Тексас дъждовете ще намалеят с една четвърт.

Ще настъпят промени и в теченията на океаните, река Амазонка е източникът за почти една пета от прясната вода в световния океан.

В Амазонската джунгла живеят редки животински и растителни видове, уникални в световен мащаб и представляват 25 процента от световното природно богатство. Те допринасят за биоразнообразието на планетата. През последните 20 години са открити нови, неизвестни на науката 2200 вида. Някои от тях се изследват като възможно средство за създаване на лекарство срещу рак. На Амазония дължим лекарството срещу маларията - хинин. Лечебните качества на местните растения, насекоми и други организми се използват от векове в помощ за човека.

Това уникално място е дом на повече от 400 племена и част от тях живеят в абсолютна изолация от цивилизования свят. Те пазят своите древни традиции и представляват уникални образци на живота отпреди няколко хиляди години. Напускането на примитивните индианци на хилядолетните им обитания или тяхната гибел ще нанесе вреда и върху човешкото разнообразие.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати