Регресивна хипноза

Регресивна хипноза

Регресията е феномен, с който отдавна се занимава науката психология. Фамозният Фройд я нарича защитен механизъм, тоест психическа стратегия за редуциране на негативни състояния. Регресията има за цел да извика спомените, ограничени от психиката, с цел да се осмисли и разбере животът на индивида в настоящето. Тези спомени се връщат посредством хипноза, тоест в състояние на сън, защото се отнасят не за периоди от години или десетилетия назад, а за минали животи.

Регресивната хипноза по същество представлява пътуване в миналото, далече във времето назад, където са скрити ненаучени уроци и недовършени дела, които важат с пълна сила днес.

Самата регресивна хипноза се постига след установяване на състояние на пълна релаксация на тялото и ума и лека форма на хипноза. Предимство на този метод е, че може да се изследват само тези моменти от определени животи, които засягат конкретен проблем, а не целият извървян път.

Често регресията сочи някакъв повтарящ се модел на поведение от предишни животи или отношения с хората, повтарящи се страхове, колебания, грешки. Всичко това ни спъва по пътя ни и пречи на спокойствието и щастието в живота.

Регресивна хипноза се прави в легнало положение, в пълно съзнание на мисълта и ума, с релакс на тялото и концентриране към духа. През цялото време човекът, който се подлага на хипноза, знае къде и с кого се намира и помни целия регресивен сеанс.

Регресия

Сеансът се състои обикновено от три части - разговор с човека, който се подлага на регресивна хипноза, за да се уточнят въпросите, които го интересуват; самият сеанс, в който духът е в безвремието; анализ след сеанса.

С какво може да бъде полезна регресивната хипноза?

Всички преживявания от минали животи ни правят това, което сме днес. Сеансите с регресивно връщане към нашата най-дълбока същност ни помагат да си спомним събитията с най-голяма важност, които са оставили своя емоционален белег върху нас. Осъзнаването на истини, които не ни е дадено да разбираме в процеса на реалния ни живот, помагат да се освободим от натрупаните негативи, да си отговорим на въпроса за ролята на определени хора в живота ни.

Другият важен въпрос: Дали регресията е опасна?

Това преживяване не може да ни навреди психически, защото не ставаме свидетели на събитията, които са ни травмирали наяве. Психиката ни пази с механизмите си от това, което е тежко за повторно преживяване. Тя е само начин да опознаваме миналото и на тази основа да преосмислим настоящето си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати