Страхът от смъртта и как да се освободим от него

страх от смъртта

Страховете и фобиите съществуват още с осъзнаването на човека като индивид. Те са неизменна част от живота, погледнат от неприятната му, тъмна страна.

Какво ни причинява страхът?

В състояние на силен страх настъпва внезапен прилив на адреналин, който не може да бъде контролиран, съпроводен е с ускоряване на пулса, разширяване на зениците и увеличаване на прилива на кръв към мускулите. А повишеното ниво на адреналин вреди на сърцето. Приливът на неконтролируема енергия може да увреди сърдечния мускул дори на здрав човек, а болните хора са истински застрашени. Това показва, че трябва да държим страховете си под контрол.

Страхът от смъртта е състояние, което на практика съпътства всеки човек, поради естеството на живота. Смъртни сме и трябва в някакъв момент да напуснем живота. Всеки изживява обаче различно това неотменно положение. Някои хора са превърнали този страх в огромен проблем, който им пречи да живеят нормално и да следват мечтите и желанията си.

Състоянието на изострен страх от смъртта не е безобидно, в медицината има и термин за него. Нарича се танатофобия, по името на бога на смъртта в древногръцката митология - Танатос.

страх

Как да се преборим с обсебващото чувство на страх от неизменния край?

Колкото и странно да звучи, тези, които обичат живота, по-трудно се поддават на такива страхове. Това са хората, които умеят да се радват на всеки ден, да откриват красотата във всичко, което ни заобикаля. Те нямат време да се вглеждат навътре в себе си и да отдават на страховете си прекомерно внимание. Предпочитат да го насочат към видимите приятни неща. Всеки, който успее да култивира у себе си подобна нагласа, ще пропъди завинаги страха от смъртта, защото ще престане да мисли за това.

Друг начин е пълното отдаване на нещо, което носи радост и лично удовлетворение. То може да бъде някакво хоби, творческа дейност или каквато и да е активност, която осмисля дните ни. Такава лична отдаденост на нещо създава усещане за пълноценно прекарване на времето и отнема от страховете.

Мъдрото, спокойно и философско размишление върху същността на живота, съставен от раждане, живот и смърт може да даде нов поглед върху крайния етап, смъртта, и да позволи на страхуващия се да започне да приема този край като естествено състояние, за което е безполезно да се измъчва.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати