sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Необясними Истории»Разгадаването на загадката на Неси е на финала

Разгадаването на загадката на Неси е на финала

чудовището от Лох Нес
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Всяко време има своите митове. И макар да се смята, че митологията е продукт на древните народи с по-примитивни представи, днешното време не прави изключение. Съвременната популярна култура има своите митологични същества и може би най-известното от тях е чудовището от езерото Лох Нес, наричано още Неси.

Тази загадка е и може би най-старата по време на възникване, която продължава да съществува и днес и да има внушително число от вярващи.

Какво представлява легендата за Неси?

Вярванията се заключават в това, че в езерото Лох Нес в Шотландия живее древно праисторическо чудовище, най-вероятно плезиозавър. Легендата започва своя живот още през 565 година след Христа, когато монах споменава, че е нападнат от чудовището, но го укротил с молитва.

След този първи документиран случай следват още много легендарни разкази за срещи с прословутото странно създание, които не замират никога. Истинският интерес се разгаря през ХХ век, когато се появява снимка на предполагаемия обитател на езерото.

Следват множество експедиции с модерна техника - сонари, ехолокатори, но нито една група не успява да засече и улови легендарното чудовище Неси, нито пък на някого се удава за открие труп на такова древно влечуго. Явно, че в Шотландското езеро, станало митично заради чудовището, би трябвало да живее популация от такива древни влечуги, но засега биологичен материал от тях не е открит.

Точно поради факта, че никога не е открит труп или останки от предполагаемия плезиозавър, скептиците предполагат, че става въпрос или за познат животински вид, който е пораснал до големи размери поради изобилието на храна в езерото, или за чиста мистификация.

Предстои човечеството да получи отговор на този толкова стар и вълнуващ поколения въпрос - какво се крие в дълбоките, студени и тъмни води на езерото Лох Нес.

Отговорът ще дойде от група изследователи, които са събрали около 250 проби от водата на езерото, за да ги анализират. Пробите са от различни части на водната среда и от различна дълбочина, тъй като е известно, че това езеро на някои места е с огромна дълбочина, стигаща до 230 метра.

Неси

Известно е, че всички животни, които живеят в Лох Нес, оставят частици от своята ДНК във водата. Това може да е някоя люспа, перо, част от кожата им, или урина, но винаги има по нещо, чрез което живото създание може да бъде идентифицирано.

Всички проби са подложени на секвениране, което на практика значи проучване на генома и представяне на ДНК веригата му. Тя представлява последователност от букви. Вече са получени половин милиард последователности от такива буквени означения, които могат да дадат представа за ДНК на вероятното загадъчно същество.

Те се сравняват с образците от базата данни на вече открити останки от такива древни обитатели и ако в езерото съществува плезиозавър, по оставените от него следи ще се открие и негово ДНК. Проверяват се и се сравняват всички известни на науката живи същества.

Резултатите ще бъдат обявени в началото на септември в център близо до прословутото езеро.

Известното досега за този древен животински вид представя плезиозаврите като представители на динозаврите с четири на брой крайници, превърнати в перки. Някои са с дълга шия, малка глава, а други - с малък врат, но огромна глава. Свидетелствата на очевидци и снимковият материал навеждат на мисълта, че в Шотландското езеро може би живеят представители на плезиозаврите от първия вид.

Повече от хилядолетие човечеството чака отговора на тази загадка. Вероятно моментът най-после е настъпил и след две седмици ще знаем какво наистина има в Лох Нес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати