Тъжно! Погребаха първия ледник с официална церемония в Исландия

Ледникът Окиокул
Снимка: YouTube/ Al Jazeera English
Ледникът Окиокул

Исландия се сбогува с първия си ледник, унищожен от климатичните промени, засегнали с пълен размах дори и вечно студения северен остров.

На официална церемония деца поставиха паметна плоча на земята, където някога се намираше ледникът Окиокул. Само допреди десетилетие до мястото се стигаше след двучасов поход по ледената му снага. Сега там няма нищо освен земя.

Около 100 души, включително политици, учени и журналисти, наблюдаваха церемонията с мълчание. На мястото се чу поезия и политически изказвания за спешната нужда от борба с изменението на климата.

Премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир и бившият президент на Ирландия Мери Робинсън, върховен комисар на Организацията на обединените нации, бяха сред присъстващите на церемонията.

Ледникът, по ирония на име ОК, покривал 6.2 квадратни мили (16 квадратни км) през 1890 г., но е лишен от статута си на ледник през 2014 година.

Исландският геолог Оддур Сигурдсон, който обяви ледника за изчезнал преди десетилетие, взе свидетелство за смърт на мемориала.

На мястото беше поставена дори и паметна плоча с призив за борба с глобалното затопляне и предупреждение, че ако не направим нещо, всички ледници се очаква да изчезнат в рамките на следващите 200 години.

За съжаление изчезването на Окиокул е пряк резултат от изменението на климата и ако нещата не се променят, това няма да е последният ледник, който ще има тази съдба, а само първият, сподели на церемонията Сигурдсон.

Това е първият паметник на ледник, изгубен от изменението на климата в света, казва антропологът Симене Хоу от университета Райс. Като отбелязваме изчезването на Ок, ние се надяваме да обърнем внимание на това, което се губи със загубата на ледниците на Земята. Тези ледени тела са най-големите сладководни резервоари на планетата, а замръзналото в тях представлява истинска история на Земята, споделя още той.

Много ледници в Исландия и другаде по планетата губят огромно количество лед заради затоплящия се климат. Тъй като планинските ледници в Азия най-бързо се стопяват, хората губят ценни водни ресурси и в съвсем скоро време ще са изправени пред водна криза. Отделно от това учените алармират, че само Антарктида губи 252 милиарда тона лед годишно, което също може да доведе до катастрофа.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати