Какво свързва Византийската епоха с популярния днес #хаштаг?

Какво свързва Византийската епоха с популярния днес #хаштаг?

Всички го използваме просто защото е готин, защото е популярен и защото всеки го прави. Вероятно и вие слагате по един или няколко хаштага под снимките си в инстаграм, фейсбук или друга социална мрежа. Истината е, че той е доста по-известен и стар, отколкото предполагате.

Оказва се, че знакът датира още от епохата на Византия.

Хаштагът навлиза в интернет и социалните мрежи през 2007 година и много бързо се промъква из под пръстите на почти всеки човек. Истината е, че той е съществувал доста преди това.

Група археолози откриват интересни сведения, според които този знак е съществуват по времето на Византийската епоха. Откритието на учените е свързано с гравирано изображение на хаштаг върху керамично парче, намерено в град Ялова, Западна Турция. Възрастта на керамичния предмет не е уточнена, но се смята, че съществуването му е от 13-ти век.

Археолозите обръщат поглед и към Чобанкале, областта, в която през 1302 година се води война между османци и византийци, в която последните падат. Това се смята и последният неуспешен опит на византийските войски да превземат Османската империя.

На мястото са открити керамични предмети, кости, предмети от ковано желязо и парченце с изрисуван хаштаг върху него. Намерени са още различни парчета и предмети с гравирани знаци и изображения по тях, но това с хаштага се смята за уникално и е единствено.

Всъщност този знак е характерен белег на древен народ и неговата култура. Преди време археолози се натъкнали на още един хаштаг, който обаче този път бил изобразен върху стените на пещера в Южна Африка. Възрастта му се определя на 73 000 години.

Невероятно е какви неща можем да разберем за хората, живели преди нас. Как дребни частици от техните култури се пренасят в нашата и как те са създали нещо, което мислим, че е наше дело.

Дори не осъзнаваме, че понякога миналото е доста по-напред от бъдещето, че понякога то се възражда под определени форми, а ние дори не подозираме. Удивително е какви истини и истории би могъл да изкара наяве един #хаштаг!

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати