Как да се справим с негативните хора?

песимист

Негативното мислене е изключително силно и не всеки човек успява да се справи с него. Всъщност, по-голямата част от хората падат в клопката му. Някои така и не успяват да се освободят от него. Това би могъл да бъде сериозен проблем, тъй като песимистичното виждане за нещата може да нанесе щети върху психическото, емоционалното и физическото ни здраве.

Хората, носещи негативното в себе си също са навсякъде около нас. Сблъскваме се с тях всеки ден, това е неизбежно. Онова, което можем да контролираме е достъпът им до нас. Ето как да се справите с песимизма и хората, които го носят:

1. Бъдете добър слушател, но не и емоционална гъба – трудно ще убедите песимист, че нещата ще се оправят. Ето защо, вместо да полагате безсмислени усилия, най-добре опитайте друг подход.

Бъдете добър слушател и съветник. Влезте в положението им, разберете ги. Понякога, именно подкрепата е онова, което би могло да ги успокои и да им покаже, че в тунела действително има светлина. Разбира се, намерете начин да се отърсване от всичко негативно, което сте чули, защото иначе ще се почувствате натоварени и уморени психически.

негативизъм

2. Не предлагайте помощ, ако тя не е пожелана – не се натрапвайте и не ги притискайте. Песимистите искат да споделят, да се разтоварят, но рядко да разрешат проблемите си, просто защото са убедени, че това не е възможно. Ако поискат помощ, окажете им такава, в противен случай не ги притискайте, няма смисъл.

3. Намерете начин да им покажете, че животът може да бъде хубав – може да са песимисти, но това не означава, че няма неща, които ги карат да се чувстват добре. Разберете какво ги прави щастливи. Говорете за това, помогнете им да го направят, ако е възможно. Ако намерите начин да ги зарадвате, направете го.

4. Разберете каква болка се крие в душата им – какво ги е превърнало в песимисти, кое е нещото, заради което не могат да видят хубавите неща в живота. Опитайте да слушате и да забелязвате детайлите.

Рано или късно, те ще насочат разговора към онова, което ги е наранило. След като разберете какво, опитайте да им помогнете да го преодолеят, да им дадете съвет или да бъдете до тях, докато го превъзмогнат.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати