Факти за Слънчевата система, които всеки трябва да знае

Слънчевата система

Планетата Земя, която обитаваме, е част от Слънчевата система и затова е съвсем обясним фактът, че човечеството живо се интересува от всичко около планетите - строежа им, мястото, което заемат в системата, процесите, които протичат в тях и около тях.

Любопитството не е единственото обяснение за живия интерес към това, което става не толкова далече от нас, погледнато от космическа гледна точка. Случващото се оказва въздействие и върху нашия дом - Земята, която е част от космическия порядък, наред с останалите планети.

Ето някои любопитни факти за Слънчевата система и нейните членове, които не всеки знае.

Нашето Слънце е звездата, която стои в центъра на системата от планети. 150 милиона километра я делят от нашата планета. Звездата, която поддържа живота на Земята, не е прецедент, а една от милиони други звезди из цялата Вселена. По строеж представлява кълбо от нажежени газове, които на повърхността стигат до пет хиляди градуса, а в ядрото много повече.

Меркурий е една от най-близките планети до ярката ни звезда. За да я обиколи, са нужни по-малко от 90 денонощия, само осемдесет и осем.

Като големина на повърхността най-близо до нас стои Венера, която е и най-ярка сред всички други планети.

Животът, такъв, какъвто го познаваме, е възможен на нашата Земя. Радиацията е това, което планетата ни изпитва с различна сила и на нея се дължат промените в температурата.

От земна гледна точка най-лесно се наблюдава Червената планета. Там няма природно образувание, познато като океан, затова слънчевата топлина оказва много по-бързо влиянието си върху Марсианската повърхност.

Планетата Юпитер от Слънчевата система

В нашата Слънчева система най-голяма планета е Юпитер, с обем 1300 пъти по-голям от земния. Тази планета е наречена газов гигант, защото повърхността му е образувана от газове.

Сатурн е планета, позната най-вече с пръстените си. Те представляват скални късове и големи ледени парчета, които се въртят около нея. Всички други планети са по-тежки от нея и ако съществува възможност да се пусне във водата, Сатурн ще остане да плува отгоре.

Астрономът Хершел е откривателят на Уран. Това е станало през ХVІІІ век. Планетата има девет пръстена, а ширината на най-големия е петдесет километра.

Нептун е на 1600 километра от Урановата орбита и е много студена планета. Там студът е почти като в открития Космос.

Планетата джудже е Плутон. Той се намира по-далече от Слънцето, отколкото Нептун.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати