Човешки скелет изскочи от най-древната статуя на Буда

Човешки скелет изскочи от най-древната статуя на Буда

Будизмът е най-популярното духовно учение в Азия, но има последователи в цял свят. Учението е свързано с живота и дейността на Сидхарта Гаутама, индийски духовен учител, по-известен с името Буда, което представлява духовна титла на първото пробудено в духовен план същество на своята ера.

Буда е почитан от своите последователи в храмовете му, а най-известни са статуите на Буда, пръснати из всички будистки страни. Най-известна е статуята на духовния наставник на будистите с най-старо датиране. Тя е висока метър и 20 сантиметра и е от злато. Принадлежи на частен колекционер от Холандия, който бил не по-малко изненадан от намереното в статуята.

Сканирайки я на рентген, холандски експерти очаквали интересни резултати, но не от това естество, от което била находката. В нея открили човешки скелет на мъж на възраст около 30-40 години. При сканирането се виждало, че човекът седи в поза лотос, повтаряйки позата на Буда.

Поразителното във факта е най-вече това, че така нареченият тухлен човек от статуетката е затворен вътре още приживе. Специалистите обясняват, че това е била практика за съхранение на човешки тела, която е най-древната от всички и за нея се е разказвало само в легендите и древните митове. Явно обаче този начин на погребване се е практикувал от будистите.

Намерените фосили събудили любопитството на изследователите и те се заели със задачата да открият чии са останките.

Човешки скелет изскочи от най-древната статуя на Буда
Снимка: SlashgearCom

В архивите били намерени свидетелства за известен китайски монах на име Лю Юан. Мъжът се подготвял за мумификация повече от 2 години. Предполага се, че това е било позволено само на будистки учители от високо ниво, които могат да достигнат до състояние на нирвана. Известен монах може да бъде такъв кандидат за божествено прозрение.

В продължение на хиляда дни последователят на Буда се въздържал от храна, приемайки само зърнените храни и ядките. Така се опитвал да премахне мазнините по себе си. Хранел се е също и с дървесни кори. Тогава се е смятало, че това ще отблъсква насекомите и целостта на тялото ще се запази.

Най-вероятно статуята ще запази в тайна името на човека, погребан в нея, но за нашата съвременност това е един интересен факт.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати