sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Ако намериш прилеп - символика и значение

Ако намериш прилеп - символика и значение

Ако намериш прилеп - символика и значение

Ако трябва да изброим най-интересните представители на животинския свят, сред посочените ще бъдат и прилепите. Те са наистина изумителни създания. Начинът им на живот, който ги свързва с тъмната част от денонощието и влажните мрачни пещери, които обитават, както и особената им анатомия, са събудили интереса на човека още в древността.

Затова поверията и легендите за тях са безбройни и повечето съвсем незаслужени.

Виждането за тях се дължи на двойнствената им същност - те имат крила като птиците, а тялото им е като на мишките. Така летящите гризачи са породили в съзнанието на човека странни представи и фантастични вярвания.

Почти не са известни ползите от този симпатичен пещерен обитател, който се храни с дребни насекоми и унищожава вредители като комарите. Всеки обаче знае за прилепите-вампири и е слушал страховитите разкази за тях.

В демонологията на народа прилепът има магически свойства. Да намериш прилеп у дома, означава, че те чака щастие, ще бъдеш предпазен от злото. Затова може да се каже, че прилепът е нещо като домашен тотем, който привлича богатството и благополучието към къщата.

Прилеп

Тази представа се свързва със самото име на летящата твар. Прилеп се асоциира с прилепване, прихващане към нещо, привличане и примамване. От тези представи са се зародили и редица ритуали и поверия за прилепите.

В района на Кърджали вярват, че крилото от прилеп може да послужи за любовна магия. Който допре крило от животинчето до жената, която иска, ще я прилепи, привърже към себе си. В миналото от летящите мишки се правели муски за любов. Беззащитните животинки били умъртвявани, за да се използват части от тях в услуга на суеверията. С муска от прилеп се гонели и отблъсквали и лошите неща, служели също за предпазване от болести.

Наивната вяра в свръхспособностите на прилепите идва от друго народно разбиране - за лековитата им сила. Вярвало се е, че кръв от прилеп или стритите на прах негови крила са лек за епилепсия, полова слабост, обриви и други.

Развенчаването на митовете е първата стъпка към разумното и правилно отношение към тези полезни обитатели на пещерите и нощната тъма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати