sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бъдеще и Технологии»Огледални неврони - що е то?

Огледални неврони - що е то?

Огледални неврони

Преди 13 години в една лаборатория по невробиология на университета в италианския град Парма изследователите случайно уловили и наблюдавали любопитно събитие. В лабораторията имало опитни животни - маймуни, на които следели активността на мозъка.

Учените забелязали, че при експерименталните животни се появявали модели на мозъчна дейност, докато наблюдавали как един от екипа учени посяга към купа с плодове. Интригуващото било, че този модел на мозъчна дейност се наблюдавал и когато самото опитно животно вършело същите действия.

Този феномен е описан преди 15 години за първи път от учен-невробиолог и е наречен огледален неврон. По-късно тези неврони са изследвани от американски и холандски учени. В резултат на опитите се оформя едно общо убеждение - съществува огледално възприемане на движения, при което активността на невроните отразява чужди движения като свои. Тези действия не са осъществени от наблюдателя, но той ги отразява като свои.

По-късните изследвания установяват мястото, където се намират тези нервни окончания. Те са в зоната от мозъка, в които се намират центровете за регистриране на болката, на емпатията и емоциите и свързаните с тях езикови възможности.

Неврони

С други думи - те са в областите, свързани с нашата способност да разбираме чуждата емоция, намерение или словесния им израз. Активирането им настъпва, когато имитираме или дори само наблюдаваме чуждо действие - смях, прозявки, изразено страдание.

Значението на този феномен е голямо, защото ще хвърли светлина върху имитирането като метод за обучение, различен от метода на пробата и грешката, който е бавен и доста болезнен понякога. Някои от основните умения се добиват точно чрез имитация.

Досега не са правени такива опити при човека, а са наблюдавани само тези мозъчни зони, където се задейства процесът. Вече е установено, че огледалните неврони стават активни не само при лични движения или наблюдението им, но и при слушане на текст, който разказва за тях.

Според невробиолозите това откритие има за науката психология такова значение, каквото има знанието за строежа на ДНК за биолозите. Създава се възможност да се разберат някои способности, които досега са били мистерия за учените и недостъпни за експерименти. Очаква се да се разкрият и други загадки на огледалните неврони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати