Какво представлява правилото 10-10-10?

Правилото 10-10-10

Често животът ни поставя пред трудни избори. Трудността идва от това, че невинаги може да се вземе правилното решение по пътя на логиката, а изборът е между две възможности, които изглеждат еднакво примамливи. Това е дилема, при която старото изпитано правило за плюсовете и минусите не работи.

Как да постъпим, за да вземем най-доброто решение?

Трябва просто да приложим правилото 10-10-10. Автор на това правило е журналистка на име Сузи Уелч, която продава успешно свои книги по различни въпроси.

Журналистката внимателно изследва дейността на мозъка на хората при взимането на различни решения и прави откритие. При решението важна роля играе един негативен фактор, който се нарича хиперболично омаловажаване.

Обяснението на този термин е, че при взимане на решения хората се държат така, сякаш не съществува бъдеще. Пример за това е храненето. Хората масово ядат нездравословни храни, все едно те не увреждат здравето.

От друга страна, стои въпросът с нерешителността, който е истински терор за съзнанието. Дори грешните решения са за предпочитане пред терзанията на нерешителните хора.

За да се справи с тези проблеми, журналистката измисля правило, което нарича 10-10-10 и обяснява как действа то.

Началото на действието на това правило се слага в момента, когато възникне въпросът кое е това трудно решение, което трябва да бъде взето? Това означава да се дефинира проблемът. Поставянето на въпроса трябва ли да сменя работата, или трябва ли да емигрирам, е първата стъпка по пътя на действие на правилото.

Ако въпросът е достатъчно добре конкретизиран, вземането на решението ще бъде лесно. Правилно зададеният въпрос показва, че човек добре разбира коя е основната част от проблема му и всички свързани с него промени.

Следващата стъпка е събирането на информация. Целта е да се изяснят максимално опциите, които стоят пред човека в затруднение. Авторката на метода посочва три прости въпроса, на които трябва да се отговори.

Вземане на решения с правилото 10-10-10

Какви ще бъдат последиците от всички възможности, които стоят пред мен:

- след десет минути;

- след десет месеца;

- след десет години.

Целта на тези отговори е да се разгледа ситуацията в перспектива. Първият отговор засяга последствията веднага. Вторият отговор поражда размисли за етапа, когато решението вече е взето и първите последствия вече са се появили. Третият момент ни кара да надникнем в бъдещето, когато е изминало много време от взимането на решението.

Целта е да се фокусира вниманието върху трите основни момента - на взимане на решението, на момента на изпълнението му и на момента, когато всичко вече е направено.

Последната стъпка е анализът. Тук е необходимо да се зададе следващият важен въпрос: Коя от всички опции най-добре ми помага, за да държа контрола над живота си?

Тази възможност, която подрежда бъдещето по най-добър начин, е правилното решение.

Щастливият край не е гарантиран с този метод. Който го прилага обаче, ще почувства облекчение, след като вече е успял да вземе своето решение. Това ще засили мотивацията и ще помогне да се фокусира енергията в изпълнение на личния план.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати