sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво всъщност е Кракен?

Какво всъщност е Кракен?

Какво всъщност е Кракен?

В новия блокбастър „Сблъсъкът на титаните” Зевс, върховният гръцки бог, изръмжава запомнящата се фраза: „Пуснете Кракен! ” Същата фраза сме чували и в друг филм, изречена от пирата Дейви Джоунс – „Карибски пирати”.

Но какво всъщност е Кракен и кой би желал да го пусне? И в двата филма Кракен е огромно, заплашително ревящо чудовище, което прилича на октопод. То има множество крайници, с които може с лекота да руши цели сгради.

И ако в „Карибски пирати” Кракен е чудовище, което излиза на повърхността, извикано от Дейви Джоунс, капитана на „Летящия Холандец”, то в „Сблъсъкът на титаните” той е върховна заплаха за хората.

Това е начинът на Зевс да даде на смъртните урок, който няма да забравят дълго време. Режисьорите не са си измислили Кракен – той е митологично чудовище, така че дори ликът му е взет наготово.

Разкази за ужасяващия Кракен се срещат в древни ръкописи, които датират отпреди хиляда години и повече. Според скандинавската митология гигантският октопод е толкова огромен, че тялото му прилича на няколко острова.

Според легендите нищо неподозиращите моряци с радост се катерели по „островите”, докато изведнъж не се озовавали в гигантска плетеница от пипала, издигаща се над водата, която лесно засмуква цели кораби във водата.

Преди векове, когато границата, между легендарното чудовище и реалността била размита, Кракен бил един от няколкото фантастични звяра, съществуването на които е било сериозно оспорвано от учените.

Изчезнали кораби

През 1752 г. скандинавският епископ Ерик Лудвиг Сенпонтопидан публикувал книга, наречена „Естествена история на Норвегия”. В нея той включил специална секция, в която описвал морски чудовища.

Според него митичното създание Кракен било кръгло и плоско, имало много ръце и постоянно ги размахвало, за да хване жертвите си. Един век по-късно станало ясно кой всъщност е Кракен.

Учените събрали достатъчно свидетелства и доказателства за това. Сред доказателствата имало и тела, изхвърлени по нюфаундлендските плажове.

След редица изследвания учени от различни страни стигнали до един и същи извод – че историите за Кракен са вдъхновени от истинско морско чудовище – гигантския калмар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
29.03.2014 00:29
След като някогашните динозаври, други животни и дори насекоми са били огромни, нормално е и да е имало огромни морски създания, включително октоподи. Вероятно е и сега да има такива и кракени да си съществуват, но да са дълбоко в океаните. Хората знаят изключително малко за водната среда и обитателите на океаните, така че според мен всичко е възможно.
1
1
готическо черно
готическо черно
05.01.2013 18:34
Мит или легенда?Знаема че митовете са пълни измислици,а легендите са истински историй,но просто доста украсни и вече смисъла малко се мени.
Благодаря че сте включили Карибски пирати,защото са любимият ми филм и съм им най-големият им фен!
А по темата...Да,според мен каракена е съществувал.Но просто заради страха,гигантската сепия за моряци и плаващи била огромно свирепо чудовище и както казах-това е легенда,истина,но доста "украсена" и губеща смисъла си.Не е чудно гигантските сепий да са нападали,да са се защитавали или нещо такова.Но според мен каракени има.Просто не такива каквито се описват.
6
0