Мощно слънчево изригване застрашава Земята през следващия век!

Мощно слънчево изригване застрашава Земята през следващия век!

Благодарение на напредъка на технологиите учените днес могат да наблюдават непрекъснато небесните тела в Слънчевата система и да прогнозират някои процеси, които предстоят.

Например слънчевите изригвания. Според астрофизиците има голяма вероятност за мощно слънчево изригване през следващите 100 години, което ще застраши планетата. Досега се смяташе, че такива изригвания се получават при по-млади и активни звезди, но сега тази представа е коригирана с виждането, че това може да се случи и на по-стари звезди, каквото е Слънцето.

Какво представляват слънчевите изригвания?

Сливането на две или повече ядра генерира енергия с огромна мощ и благодарение на нея Слънцето свети и излъчва топлина. Процесът е известен като термоядрен синтез и при него тоновете плазма, електромагнитната енергия и радиацията, които се получават, се отделят на повърхността на Слънцето. Колкото по-мощно е изригването, толкова по-големи количества енергия се излъчват от звездата.

Процес с огромна мощност би могъл да се окаже катастрофа за нашата планета според учените. Такива събития се случват веднъж на няколко хиляди години и най-мощните от тях са видими на стотици светлинни години от своя източник.

Как би се отразил такъв процес на Земята?

Мощно слънчево изригване

Напълно сигурно е, че най-силно ще пострада електрониката. Ще се нарушат сателитните и спътникови връзки, комуникациите ще се преустановят, а по-сложната електроника ще излезе от строя. Това ще донесе огромни материални загуби и ще парализира живота за дълго време.

В резултат на изригванията на Слънцето се получават магнитните бури, а те влияят на здравето на човека. Особено силно аномалиите се отразяват на хронично болните и малките деца, възможни са тежки последици за някои от тях.

Такива силни изригвания са открити благодарение на телескопа Кеплер, който е създаден, за да търси планети, подобни на нашата, намиращи се в орбита около големи звезди. Установено е, че някои от тях за кратки периоди от време стават особено ярки. Това е следствие на изригванията.

Все още не може да се установи с точност кога такова изригване може да се случи на нашето небесно светило, но човечеството трябва да бъде подготвено за него, за да се предпази успешно.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари