Неосъществените ни мечти оживяват в сънищата като кошмари!

Неосъществените ни мечти оживяват в сънищата като кошмари!

Голяма част от живота си прекарваме в сън. По време на сън всички хора сънуват, но невинаги помнят своите сънища. А това, което помним от времето на съня, определяме най-общо като сънища и кошмари.

Какво провокира както едните, така и другите ни нощни преживявания?

Докато спим, скритите ни стремежи, мечти и страховете ни, които сме заровили дълбоко в съзнанието, оживяват в сънищата. Пренебрегвайки всеки свой страх, се изправяме пред това, което не желаем да преживеем. Приятните или страховити нощни преживелици изчезват щом отворим очи и се върнем към реалния си живот.

Както приятните, така и страшните неща от сънуването оказват своето силно влияние върху нас. Нищо, че в сънищата всичко е илюзорно, защото майя е спуснала своето було над нас през нощта, както се приема в източните философии. Живот, преживян в ума ни по време на сън, е майя според източните разбирания.

Проблемът не е в съня, а в желанията. Преодоляването на желанията е ключът към отхвърлянето на кошмарите, защото неосъществените ни мечти оживяват в сънищата като кошмар.

Как да спрем да сънуваме в съня си?

Някои духовни учители съветват, че този процес представлява волево усилие, което може да провокира събуждане в съня и осъзнаване, че това е просто сън. Предлагат се и техники за постигането на състоянието. Те се състоят в мисли, които човек трябва да си повтаря преди заспиване.

Примерно да докосне главата си, когато започне да сънува, за да се събуди насън и да осъзнае, че сънува. Това трябва да се повтаря толкова дълго, че да проникне до несъзнателните части на ума и да се да се запечати там.

Това означава да се премине отвъд илюзиите на сънуването и да се осъзнае реалността. Така човек става по-осъзната личност.

Японските майстори на дзен философията подлагат учениците си на по-трудна система за контрол на съзнанието. Учениците медитират със затворени очи, а учителят ги следи и когато забележи, че губят контрол над процеса, изостря вниманието им с помощта на пръчка.

Постигането на напълно осъзнато състояние през деня се заучава след това и при сънуването.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари