Срещу климатичните промени: Учени заклещени в ледоразбивач насред Арктика

Срещу климатичните промени: Учени заклещени в ледоразбивач насред Арктика

Проблемите на бързо развиващото се технологично общество са многобройни и застрашават дори съществуването на човечеството във вида, в който го познаваме.

В последно време на преден план излиза един проблем, който е породен от дейността на човека, но решението му трудно се управлява от хората.

Това е проблемът с климатичните промени. Глобалното затопляне е опасност, която може да предизвика поредица от промени, които рязко да променят хода на човешкия живот и да застрашат нашата цивилизация.

Затова световната научна общност се опитва да намери пътя към справяне с тази угроза. Ще бъдат впрегнати усилията на учени от всички водещи страни, които ще загърбят противоречия и национални съперничества в името на една всеобхватна цел - да отговорят на въпроси с ключово значение относно глобалното затопляне.

За целта се подготвя експедиция, чиято мисия ще започне през есента на тази година и ще продължи цяла година. Германският ледоразбивач Поларщерн ще приюти учени от 17 държави, които ще прекарат заклещени в ледовете на Арктика цяла година, въоръжени с научна апаратура за своите многопосочни изследвания.

Мисията ще бъде без прецедент в историята, тъй като ще струва 140 милиона евро, които учените ще използват за да прогнозират времето и климата.

Как се подготвят да действат изследователите?

Срещу климатичните промени: Учени заклещени в ледоразбивач насред Арктика

Плановете са учените да стигнат с ледоразбивача до Северния ледовит океан, да го закотвят и да позволят на водата да замръзне около тях. Обширната ледена покривка, която ще се образува, ще ги улови и задържи през зимата на мястото. Там ще изградят своя изследователски център и ще започнат тестовете, които не могат да бъдат направени никъде другаде.

Специалистите от различни научни области ще се сменят на всеки два месеца, давайки уникална възможност на много учени да вземат участие в този невероятен експеримент, който се пада веднъж в живота на всеки изследовател.

Физиците, химиците, биолозите, медиците ще се сменят в опит да решат най-важните въпроси на съвременността. Измерванията върху леда ще бъдат комбинирани със сателитни данни, които има шанс да подобрят сложните компютърни модели за прогнозиране на времето.

Други ледоразбивачи ще носят провизии и ще докарват нови изследователски групи по време на работата. Целият грандиозен замисъл наподобява работата на Международната космическа станция, но всъщност е по-уникална, защото космическата станция се намира в орбита само на половин километър от Земята, докато подготвяната експедиция ще бъде по-отдалечена от цивилизацията.

Повече от 100 години след като норвежецът Нансен за пръв път запечатва кораба си сред арктическите ледове в рамките на 3-годишна експедиция, идва този нов, добре подготвен грандиозен опит на същото място да се изследва времето в интерес на цялото човечество.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати