Мистерия! Астероидът Оумуамуа, открит наскоро, изчезна! Какво е той?

1 от 3 Снимки

Преди около две години, на 18 октомври, хавайски астрономи откриват обект, който първоначално взимат за комета. Наблюденията по-късно показват, че това е астероид, на когото дават името Оумуамуа или посланик в превод. Това е подходящо име за първия междузвезден обект в Слънчевата система.

Небесното тяло се движи със скорост от 26 километра в секунда по наблюдения, а траекторията му е отворена хипербола. Това за астрономите означава само едно - астероидът идва от място извън нашата Слънчева система. Оптичните телескопи, отправени към тялото, са показали, че то има форма на пура, характеризира се с висока плътност и червеникав цвят.

Възниква веднага въпросът какво точно е това тяло?

Появяват се както научни предположения, така и уфологични. Загадките около тялото засилват интереса към него. Най-напред учудване предизвиква фактът, че то няма постоянни размери. Големината му е плаваща. От НАСА споменават веднъж, че е дълго 180 метра, а има изявления и за дължина от 800 метра.

Скоростта, с която се движи, навява предположения, че тялото е управлявано. Изниква веднага хипотезата, че това е космически кораб, долетял от съзвездие Лира.

И докато учените се чудят какво е това нещо, обектът изведнъж изчезва. Това е изявление, направено официално от сайта на центъра по астрофизика в САЩ.

Какво се е случило със загадъчния астероидът Оумуамуа?

Фактът, че астрономите не откриват Оумуамуа там, където трябва да бъде, предизвиква много предположения.

Дали изчисленията не са грешни?

Учените прекарали повече от денонощие в търсенето му, като включили и инфрачервен телескоп, камери и всякакви фини устройства, но напразно. Космическото тяло сякаш се било изпарило. Най-интересното е, че то не е оставило никакви следи от газове или прах след себе си.

На учените остава само да направят извода, че загадъчният небесен посланик е бил астероид. Кометите оставят след себе си следи и така се различават от други обекти.

Все пак за повечето хора, които се занимаваха с това явление, астероидът си остава загадъчно явление, но пък изненади от Космоса никога не са липсвали.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати