Основни енергийни центрове на тялото и какво е важно да знаете за тях

Основни енергийни центрове на тялото и какво е важно да знаете за тях

Енергийните центрове на човешкото тяло са известни още с името чакри. Думата идва от санскрит и се превежда като вихър, кръг. Всяка чакра е място за завихряне на човешката жизнена енергия.

Според индусите главните чакри са седем. Те са разположени от основата на гръбнака, тоест от опашната кост, до върха на главата.

Всяка от седемте чакри отговаря за определен аспект от живота на човека и тя е свързана с решаването на определени житейски и най-вече духовни задачи. Всички енергийни центрове са отлично синхронизирани. Ако в някой от енергийните центрове настъпи проблем и той се откъсне от останалите или блокира, това ще се отрази на всички други центрове.

В близост до енергийните точки се намират органите в човешкото тяло и тяхната работа е свързана с функционирането на чакрите. Енергийните центрове влияят върху всички органи и системи в тялото като: мускули, вени, ендокринна система, вътрешни органи, кръв, психическо състояние и като цяло върху функционирането на човека. С помощта на чакрите се откриват емоционални сривове, мисловни или здравословни проблеми.

Ще разгледаме седемте основни чакри и връзката им с органите в тялото, както и начина, по който им влияят.

Първата чакра

Енергийни центрове, чакри

Разположена е в основата на гръбнака, наречен перинеум. През нея тече изключително силна енергия. Функциите на първата чакра са свързани с начина на прочистване и утвърждаване на човешката жизнена енергия, с нейната сила. Свързани органи с нея са ректум и дебело черво.

Втората чакра

Разположението на втората чакра е също в областта на гръбнака, на ниво на половите органи. Тя е свързана с творческите процеси у човека.

Тъй като творческият процес по своята същност е създаването, раждането на идеите, тя е центърът на сексуалната енергия. Оказва влияние обаче върху целия жизнен ритъм, определя мислите, поведението, действията. Органите, които са във взаимна връзка и се влияят от нея, са: полови органи, бъбреци, дебело черво и пикочен мехур.

Третата чакра

Мястото на третата чакра е около така наречения слънчев сплит. Там е мястото и на Аз-а, на човешкото его. Затова е свързана с важни качества като воля, жизнена сила и себеутвърждаване. Силната трета чакра обикновено се открива при лидерите и хората със силна харизма. Органите във връзка с третата чакра, са далак, стомах и тънки черва.

Четвъртата чакра

Енергийни центрове в тялото

Четвъртата чакра се намира срещу костта в средата на гръдния кош. Тя се смята за център на любовта. Тогава човекът изоставя егото си и осъществява връзка със заобикалящия ни свят. Съзнателното преминаване през четвъртата чакра отваря достъпа до най-висши сфери на творчество и съзнание. Тя е свързана най-вече с имунната система, а органите, за които отговаря, са сърце и бели дробове.

Петата чакра

Зад мястото, което разделя гърлото на две равни части, е разположена петата чакра. Енергията, която циркулира през нея, има връзка с по-висши форми на творческия процес, на комуникациите и в по-широк смисъл - на всяка себеизява. Това е чакра на думите, на словното богатство. Органът, свързан с нея, са гласните струни.

Шестата чакра

Третото око е шеста чакра

Тази чакра е между веждите в основата на носа. Това е място за скритото зрение, командва се от човешкия висш интелект. Познато е още като третото око. При отворено трето око се вижда не само това, което е настояще, но също минали и бъдещи събития. Мозък е органът, свързан с тази чакра.

Седмата чакра

Последната от основните чакри е разположена на темето. Тя е център на осъзнаването ни като част от космическото съзнание. Седмата чакра осъществява връзката с творческите сили на Вселената. За да се събуди тази чакра, са нужни пречистващи практики, лично усъвършенстване и духовно осъзнаване. Основният свързан с тази чакра орган отново е мозъкът.

Липсата на баланс в чакрите води до тяхното блокиране, а това се отразява както на емоционално, така и на физическо ниво.

Йогите работят активно за постигане на хармония между отделните чакри, за да се радват на витален, хармоничен и безпроблемен начин на живот.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати