sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Ново от НАСА: На Марс може наистина да има живот!

Ново от НАСА: На Марс може наистина да има живот!

На Марс има живот!

Интересът на научната общност, а и на цялото човечество към Марс, е особено силен през последните десетилетия. Червената планета непрекъснато се проучва с оглед на предстоящия през този век космически полет до Марс и евентуалната колонизация на планетата в бъдеще.

Агенцията за космически проучвания на САЩ - НАСА, изпраща различна апаратура, а към тях се присъединяват и мисии от Европейската космическа агенция. Апаратът Кюриосити (Curiosity) на НАСА, както и мисията на Европейската космическа агенция Mars Express съобщават, че са засекли следи от метан на Марс. Последните изследвания показват, че концентрацията на газа е дори по-голяма, отколкото е измервана преди.

В същото време орбиталната мисия Роскосмос Марс Трейс Газ Орбитер, която е в орбитата на Марс, не е открила наличие на метан. Тези противоречиви резултати създават мистерия сред учените.

Изследванията насочват към извода, че Червената планета изпуска метан понякога, а това би означавало, че съществува микробен живот под повърхността.

Последните изследвания показват, че метанът е с плътност 21 части на милиард, много повече от предишните замервания, отчели 7 части на милиард в марсианската атмосфера.

Живот на Марс

Учените все още не се наемат да коментират новите резултати и предпазливо го определят като предварителни.

Специалистите обясняват, че колебанията им относно отговора на въпроса дали има живот на Марс, се дължат на факта, че метанът може да се произвежда от микроби, които живеят в среда с ниско кислородно съдържание, примерно дълбоко в скалите, но могат и да бъдат резултат на геоложка дейност.

От различни източници може да се отдели метан, придружен от етан или пропан, когато става въпрос за биологична активност. Когато процесът е резултат от геоложки процеси, тогава се отделя серен диоксид.

Предвидено е през следващата година да бъдат изпратени към Червената планета два нови апарата.

И двете мисии - на Европейската космическа агенция, и на Роскосмос, ще бъдат оборудвани със сензорни устройства за откриване на елементи, които евентуално са градивни частици за живот на въглеродна основа. Тези апарати ще стигнат планетата през следващата година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати