Какво откри най-мащабното търсене на извънземни

Какво откри най-мащабното търсене на извънземни

Не е тайна, че човечеството търси връзка с извънземен разум отдавна. Въпросът дали сме сами във Вселената винаги върви с отговора, че не е възможно в необятното космическо пространство да няма и други разумни същества. Макар засега нашата цивилизация да не е открила място, което в нашите представи да е подходящо за съществуване и развитие на някаква форма на разумен живот, не означава, че такава не съществува.

Просто ние може да нямаме сетивата и познанията за такива възможности. Въпреки че вече се е утвърдило разбирането за разумния живот като още много възможни проявления, различни от това, което нашата земна цивилизация познава.

Както отделни ентусиасти с незначителните си възможности откъм техника и полезни знания, така и сериозни научни центрове, разполагащи с подходящи технически средства, както и с екипи от учени, търсят връзка с разумно присъствие из необятните космически простори.

Най-мощните радиотелескопи, с които човечеството разполага, са насочени към звездите, за да събират сигнали. По данни на научните центрове, разположили радиотелескопите си в Австралия и САЩ, за последните три години са събрани и анализирани данни от космическите радиосигнали, пристигнали от 1327 звезди. Това се явява най-мащабния научен проект за търсене на извънземен разум.

Анализираните данни показват, че това са сигнали или от природни източници, или със земен произход.

Извънземни

Тъй като анализираните хиляди часове, съдържащи сигнали от милиарди честоти, не са дали положителен резултат, учените определят търсенето като неуспешно.

Въпреки неуспеха си те не губят ентусиазма си. Смятат, че проучването не трябва да спира и смятат да продължат работата си с анализиране на сигнали с по-високи честоти. Изследователите смятат да включат в обсега на изследванията си повече видове сигнали, както и да увеличат мащаба.

Телескопът Meer KAT, базиран в Южна Африка, анализира 1 милион звезди в търсене на положителен отговор на въпроса има ли друг разум някъде във Вселената. Надеждата и ентусиазмът на изследователите, както и трудът им все някога може да бъдат възнаградени.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати