Как се прави курбан за дъжд

Как се прави курбан за дъжд

Лятото е традиционното време за продължителните засушавания, които убиват реколтата на стопаните. Затова в цялото етническо землище на българите са познати обичаи, които се извършват по време на суша, за да се измоли и предизвика дъжда.

В тези обичаи са заложени старинни вярвания, които датират от много дълбока древност. По един интересен и необикновен начин те са възприети и от православната църква, която е стожерът на християнските норми на поведение. Църквата, чрез нейните служители, участва активно във всенародните обичаи, с които се цели да се измоли благоденствието и божествената благосклонност.

Курбанът за дъжд е такъв народен обичай с участието на църковните служители. Свещеникът се явява едно от главните действащи лица в ритуала.

Курбанът за дъжд в различните религии

Курбанът за дъжд е обичай, говорещ за наличие на общество от хора, които се познават, подкрепят и участват заедно във всякакви начинания. Курбанът винаги е предшестван от всеобщ молебен за дъжд, в който участват всички хора от съответното населено място.

Самият молебен се нарича с различни имена - кръстоноше, кръсти, покръсти, молебия.

Цялото население излиза извън населеното място в тържествена процесия, начело със свещеника, който върви с кръст в ръка. Следват го момците, носещи големите икони от църквата, а момите пеят песен, както приобичая пеперуда.

На полето процесията спира на различни места, задължително при изворите и оброчищата, където свещеникът отправя молитва и поръсва със светена вода. Свещеникът, момците и момите обикалят цялото селско землище, а после процесията се връща в центъра на населеното място за общонародния курбан за дъжд.

Курбанът за дъжд при християните

Как се прави курбан за дъжд

Самият курбан за дъжд се подготвя още от предишния ден. Подготвят се съдовете, дървата за огъня и се освещава жертвеното животно.

Всяко населено място има свой майстор на курбана. Той е най-често жена, добра кулинарка и позната на всички. Обикновено става въпрос за христолюбива и религиозна личност, почитан и уважаван човек.

Приготвянето на курбана става, докато се извършва молебенът за дъжд. Мястото, където всички се събират на празничния обяд, е или центърът на населеното място, или църковният двор.

Готовата храна се освещава от свещеника и се придружава с биенето на камбаната. От курбана се раздава на всички жители на селището.

Курбанът за дъжд при мюсюлманите

Как се прави курбан за дъжд

Ямур дувасъ се нарича обичаят, при който се измолва дъжд и се прави курбан при мюсюлманите. Според мюсюлманските вярвания, мястото на курбана трябва да бъде близо до вода, в двора на джамията или в центъра на населеното място, където ще се съберат всички хора, защото това е общонароден обичай.

Жертвеното животно се коли от по-младите мъже, а месото се готви там, където е заклано животното.

Когато населението се събере, ходжата чете молитва за дъжд, която също наричат ямур дувасъ. На всички присъстващи се раздава от храната, а каквото остане, се разделя за бедните хора. Нищо от курбана не бива да остава и да бъде изхвърляно, за да отговори и Бог на молитвите на хората.

След молитвите във водата, до която е направен курбанът, се хвърля венец от дива лоза, отрязан от гората. Трябва да бъде с 40 пъпки.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари