Учени откриха девета планета в Слънчевата система

Слънчева система

Отдавна нашата Слънчева система е уточнена в структурно отношение. Открити са всички планети, ясно е тяхното положение спрямо Слънцето и спрямо Земята.

Групата астрономически тела, в които се включва една централна звезда, която наричаме Слънце и още осем планети, които обикалят около нея, представлява Слънчевата система. Установено е времето на образуване на планетите. Какво знаем за строежа на Слънчевата система и на съставящите я планети?

Кратка характеристика на Слънчевата система

В центъра на Слънчевата система е Слънцето, звезда, на която е определен спектралният клас - G2.

Освен компонентът, който е основен за цялата система от космически тела-Слънцето, в системата се включват и четири малки от космическа гледна точка планети. Това са Меркурий, Венера, Земя и Марс. Наричат ги още вътрешните планети. Състоят се от скали и метали.

Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун са известни като външните планети. В състава им преобладават водородът и хелият и затова ги наричат също газовите гиганти, защото са с много по-голяма маса.

Орбитите на осемте планети наподобяват кръг и всички лежат в една равнина.

Тя се наименува с термина еклиптика. Всички разстояния в Слънчевата система се измерват с единица мярка, която представлява разстоянието от нашата планета до главната звезда - Слънцето.

Всички тези знания имаме отдавна, те са резултат на много открития, правени през вековете. Като че ли всичко за строежа на Слънчевата система вече е ясно и няма нищо ново, което да се открива. Оказва се, че може би такава постановка е грешна.

Откриха девета планета в Слънчевата система

Планети

Учени от Калифорния твърдят, че са открили неизвестна планета от Слънчевата система. Това е девета планета, за която досега нямаше никакви данни.

Касае се за небесно тяло от така наречените газови гиганти с маса, надвишаваща десет пъти тази на Земята. Измерено е и разстоянието на новото попълнение в Слънчевата система. Тялото е двадесет пъти по-далече от нашата планета, отколкото Нептун.

Открили са я, като са наблюдавали отдалечени малки космически обекти.

Всъщност планетата не е наблюдавана директно, тъй като не съществува все още телескоп, през който да се види. Възможностите на оптиката не стигат до там. Така че планетата е хипотетична.

Местоположението на новото откритие е необичайно за газовите гиганти - в периферията на Слънчевата система.

Учените смятат, че тя се е образувала на друго място, но после е била отхвърлена към крайното място, следствие на гравитацията на Юпитер и Сатурн.

Досега като най-далечната планета се сочеше Плутон, но преди 13 години това схващане беше отменено и Плутон получи нова класификация и беше приобщен към планетите джуджета.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати