Слънчево изригване едва не довежда до ядрена война през 1967 година

Ядрена експлозия

Слънчевите бури са космически явления, познати на астрономите, но тяхното значение в живота е много по-всеобхватно от научната им стойност.

Такова изригване засяга радарните системи и средствата за комуникация по време на Студената война и едва не довежда до ядрен конфликт. Само наблюденията на Слънцето предотвратяват военна катастрофа през 1967 година.

Какво знае науката за изригванията на Слънцето?

През 1859 година астрономът Ричард Карингтън от Англия, докато наблюдавал петната по Слънцето, станал свидетел на слънчево изригване. След един ден на Земята се появила мощна магнитна буря, следствие на която телеграфите замлъкнали, а на Карибите наблюдавали полярното сияние. Карингтън свързал тези явления и изказал предположение, че всички се дължат на изригването на Слънцето. Научната общност не споделила неговите виждания.

Днес това не са предположения, а научни факти, които никой не оспорва. Много обсерватории по света едновременно отчитат и наблюдават петната по Слънцето, които предвещават слънчевите изригвания и следващите ги магнитни бури. По петната може да се правят предположения дали ще има слънчево изригване.

Как влияе това космическо явление на хората и техниката?

Слънчево изригване едва не довежда до ядрена война през 1967 година

Когато заредените частици от Слънцето попаднат в магнитното поле на Земята, те се ускоряват до много високи стойности. Образува се електрически ток с форма на пръстен, който опасва планетата. Получава се магнитно поле, противоположно на земното и това води до отслабване на магнитното поле за нашата планета.

На Земята започва геомагнитна буря. Как се отразява тя на човека?

Човекът е много адаптивен организъм и няма надеждни изследвания, които да докажат пряко влияние върху хората на геомагнитните бури и изобщо на космическото време.

Техниката обаче е нещо по-различно. Заради геомагнитна буря преди 30 години най-голямата канадска провинция остана без ток. Заради слънчево изригване преди 4 години всички самолети изчезнаха от радарите и предизвикаха паника на Земята.

Слънчевото изригване пред 1967 година и заплахата за световния мир

Може би най-значителното събитие като отражение обаче представлява слънчевото изригване от 1967 година. Тогава заради изригването радарите по света не можеха да работят нормално. А в САЩ подготвили самолетите си за война, защото решили, че радарите им за ранно предупреждение, които са на база в Арктика, са блокирани от руснаците. Навреме обаче била предадена информацията какъв потенциал има слънчевото изригване, нарушило комуникациите. Това предотвратява военен удар, който би имал катастрофални последици в световен план, тъй като засяга двете ядрени сили.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати