Експлозии на свръхнови са причината да се движим прави

Експлозии на свръхнови са причината да се движим прави

На всички е известна Дарвиновата теория за човека. Свикнали сме с представата, че още в зората на съществуването си като вид, древните ни предци слизат от дърветата, изправят се на два крака, за да могат да си служат с различни оръжия и сечива за набавяне на храната си, и така започва процесът на еволюцията на хомо сапиенс.

Процесът на изправяне е дълъг и отнема векове, но точно това действие води до появата на разумния човек.

Днес за тази гигантска по своето значение крачка в еволюцията продължава не само да се говори, но и да се предполагат други причини, довели до появата на прекия ни предшественик.

Нови догадки за изправянето на човека

Експлозии на свръхнови са причината да се движим прави

Американски учени предполагат, че експлозии на звезди, станали преди повече от два и половина милиона години, може да са причина човекът да се изправи и да започне да се движи прав.

Космически частици от тези свръхнови падали на Земята и непрекъснато предизвиквали пожари. Горите постепенно били сменени от саваните.

Ранните хоминиди в Африка се принудили да се изправят и да се научат да ходят прави, за да преминават тези пространства.

Предположението е, че още преди тези космически процеси е имало индикации сред представителите на отделни хоминиди да се изправят, въпреки че основно са били пригодени от природата да живеят по дърветата.

Когато саваните започнали да заместват горите, на древния прародител на човека му се налагало често да се премества от едно дърво на друго през тревата. Пресичането през тревата се е извършвало в права стойка, защото така може да се следи за хищници.

Причини за тези нови хипотези

Експлозии на свръхнови са причината да се движим прави

За да стигнат до такива изводи, учените разгледали изследванията на свърхнови и данните как избухването им се отразявало на Земята. Доказателствата са намерени на дъното на морето в изотопите на желязо - 60. Те смятат, че тези материални доказателства са пристигнали тук със свръхновата, за която се смята, че е избухнала при прехода от епоха плиоцен към Ледена епоха.

Учените направили изчисление на атмосферната йонизация от лъчите на свръхнова на разстояние, към което насочват намерените материали от желязо - 60.

Те смятат, че това е увеличило йонизацията в долните слоеве на атмосферата около 50 пъти. Обикновено на това ниво няма йонизация, защото лъчите от Космоса не стигат дотам. По-силните - от свърхнова, обаче стигат.

Щом е имало йонизация, имало е много светкавици, а това значи и много пожари. Към тези изводи насочват и въглеродните находки в почвата от това време.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати