Откриха уникален феномен на Марс

марс

Червената планета е новата цел на хората от Земята. На нея се гледа като на евентуален бъдещ дом на човечеството и затова изследването на планетата е особено интензивно през последните години.

Засиленият интерес води и до нови открития, които разширяват знанията за Марс, но и предизвикват удивление у астрофизиците от уникалните процеси, които протичат на планетата. Те са единствени по рода си и нямат свой аналог със земните, които познаваме.

Един от тези процеси е преместването на пясъчни дюни в разредената атмосфера на Червената планета.

Уникални процеси, за които не подозираме на Земята

Астрофизиците са засекли и проследили промени, течащи в близо 500 дюни с голяма разлика във височината, от 2 до 120 метра. Тези интересни процеси са забелязани при изследване на снимки, направени от космически апарат, изследващ и снимащ планетата с камера. Снимките са правени в продължение на 2 до 5 години, броени спрямо времето на Марс.

Оказало се, че сниманите дюни с форма на полумесец са се премествали с половин метър на година. Това означава, че те са се движили 50 пъти по-бавно от тези на Земята.

червената планета

Преместването било по-бързо в районите с големи топографски или температурни разлики.

Друга особеност на Марс са пясъчните равнини с високо албедо. Албедото е отразителната способност на едно тяло, тоест отношението между отразена и падаща светлина. То зависи от ъгъла, под който пада светлината и способността на повърхността да я отразява. Способността на пясъчните равнини да отразяват много голямо количество светлина води до нагряване на въздуха и създаване чрез конвекция на потоци, които придвижват пясъка.

Сравнение между придвижване на дюните на Земята и на Марс

Между двата процеса на нашата и Червената планета има съществена разлика. На Земята, освен че преместването на дюните е по-бързо, но и става по съвсем други причини. Върху процеса тук влияят фактори като подпочвени води и растителност. Те забавят преместването. Там албедото играе съществената роля в същата посока.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати